Přihlásit

Dravci opět rozepjali křídla nad opočenským zámkem (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Město hostilo šestačtyřicátý ročník setkání sokolníků, lesy jsou "chudší" o zajíce i bažanty

Opočno
Nad městem a přilehlými i vzdálenějšími lesy opět šustila křídla desítek dravců. Od čtvrtka do soboty se na místním zámku totiž konal šestačtyřicátý ročník Mezinárodního setkání sokolníků. Akce byla organizovaná Klubem sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty.
Ačkoli byla podle některých účast na letošním ročníku menší, stejně se ve městě sešlo několik desítek majitelů dravých ptáků nejen z České republiky. Přijeli i sokolníci z Polska, Francie či Turecka.

Ukázky výcviku táhly
Jedním z největších lákadel pro diváky byly ukázky výcviku a letu na Vodětínském kopci za městem.
"Akce je pokaždé velmi atraktivní pro děti, které vidí dravce zblízka, na řadu z nich si mohou sáhnout a sokolníci jim vysvětlí, jak se s nimi zachází a loví," vysvětlil Petr Zvolánek, předseda Klubu sokolníků.

Ulovili přes sto kusů
Na úplný závěr setkání se v sobotu večer konal slavnostní výřad na nádvoří zámku. Sokolníci tu předvedli zvěř, kterou se podařilo za tři dny ulovit. Celkem jí bylo sto šestnáct kusů.
Výřad, který se uskutečnil v kouzelné atmosféře spoře osvětleného nádvoří, přilákal stovky lidí. "Jsem nadšená jako každý rok. Sokolníci jsou moc milí a když se jich člověk zeptá, jak se jejich dravec jmenuje, jak se o něj starají a jak loví, odpoví vždy s úsměvem," shrnula jedna z návštěvnic večerního programu Jana Hodková z Rychnovska.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.