Přihlásit

Na podzim pozor na zvěř, nejvíce střetů je brzo ráno (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Až čtvrtina nehod se zvěří připadá na říjen a listopad, vypočítali statistici České pojišťovny. Ve městech a obydlených částech srážejí řidiči nejčastěji psy a kočky. Ve volné krajině ježky a zajíce, srnce a divoká prasata.

Ke srážce s jedoucím vozem dochází nejčastěji v časných ranních a nočních hodinách, kdy zvířata vycházejí za potravou. A právě na podzim je riziko největší. Ročně dochází k desetitisícům srážek se zvířaty, jen Česká pojišťovna jich zaregistrovala loni přes 4200. Nejvíce nehod zaviněných střetem se zvěří eviduje ve středních Čechách (700 nehod).
Počet bouraček ale bude zřejmě vyšší, jelikož většina řidičů tyto nehody nehlásí ani policii, ani pojišťovně. "Jen za loňský rok způsobila zvířata škody klientům Allianz za téměř 15 milionů korun, letos tato částka překročila již 13,5 milionu korun, a to měsíc nejčetnějších škod teprve začal," uvádí mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Zvěř se často pohybuje ve skupinách
"Největší riziko takové nehody přichází po ranním rozbřesku, kdy divoká zvěř hledá něco k snědku a je ve větším pohybu než během dne," vysvětluje Petr Buček, šéfredaktor specializovaného magazínu AutemBezpečně.cz. "Pokud přes cestu prošlo jedno zvíře, hledejte další, protože srny, jeleni, ale i divočáci jsou jen zřídka osamocení, pohybují se ve skupinách," doporučuje Václav Bálek z Allianz.
Když srna skočí těsně před jedoucí auto, radí odborníci jediné: když je střet se zvířetem nevyhnutelný, je lepší do něj najet než se pokoušet o riskantní vyhýbací manévr, který může skončit i skokem do rybníka nebo nárazem do stromu. Když už bourat skutečně musíte, je lépe narazit co největší čelní plochou, tam je největší deformační zóna auta. Čím víc energie pohltí deformační zóny, tím lépe. Horší je náraz do boku, tam je méně prostoru.
Podle odhadů expertů autoklubu ADAC může až třetina všech nehod, při nichž auto vrazí do stromu, vzniknout proto, že se řidič snaží vyhnout zvířeti. Auto se může stát neovladatelným.

Za nehodu řidič většinou pokutu nedostane
Když střetu nezabrání ani prudké brzdění a stane se nehoda, řidič by měl ihned poté zapnout výstražné blikače a postavit na silnici varovný trojúhelník. Z bouraček se zvířetem motoristé většinou vyváznou bez pokuty, protože vina nebývá na jejich straně.
Zraněnou zvěř ze silnice neodklízejte. Když je poraněná, může vás zranit. A už vůbec usmrcené zvíře nenakládejte do auta s myšlenkou na chutnou večeři. "Tímto jednáním však řidiči riskují obvinění z pytláctví a zdravotní problémy," varuje prezident Komory veterinárních lékařů Jan Bernardy.
"U vyšší zvěře je největší problém v tom, že vyletí na kapotu a následně může přes čelní sklo vniknout i do kabiny," varuje Libor Beran z pojišťovny Allianz. Při rychlosti kolem 50 km/h by se podle dopravních odborníků vysoké zvíře do kabiny vozu nemělo dostat. Ale při rychlosti 80 km/h a více je toto riziko již vysoké.
Pokud srazíte na silnici zvíře, doporučují pojišťovny volat svou asistenční službu. Událost musíte také nahlásit mysliveckému sdružení v dané honitbě, nejjednodušší postup je zavolat policii na linku 158, ještě lépe Integrovaný záchranný systém prostřednictvím linky 112. Volejte i tehdy, pokud nedojde k poškození vozu nebo zvíře nezůstane ležet na silnici, protože zraněné zvíře by se mohlo dlouho trápit u silnice.
"Škodu na vozidle lze v dnešní době proplatit nejen z havarijního pojištění, ale také z povinného ručení vozidla," říká Pavel Martynek z České pojišťovny. "Loni jsme zaznamenali celou řadu případů, kdy střet s divokým zvířetem vykázal škodu v řádech stovek tisíc korun. Výjimkou nejsou ani případy převyšující 200 tisíc korun. V loňském roce pak nejvyšší vyplacená částka dosáhla u jedné nehody se zvířetem sumy 900 tisíc korun," dodává Martynek.

***
FAKTA
Kolik zvířat zahyne
Podle průzkumu Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně ročně zahyne na českých silnicích zhruba 144 000 zajíců polních, 129 000 srnců, 39 tisíc bažantů, kun 19 000, u lišky obecné a prasete divokého se předpokládané roční ztráty pohybují okolo 17 000 jedinců, jezevců lesních zahyne 8000 kusů, stejně jako káňat. Velcí býložravci pak nepřežijí střet s vozidlem ve zhruba 6000 případů. Ke sto tisícům se přibližuje počet usmrcených koček domácích a počet psů se pohybuje okolo 10 000. Na druhou stranu na silnicích vyhaslo za posledních 19 let na 30 lidských životů právě po střetu se zvěří. Zdroj: BESIP

U vyšší zvěře je největší problém v tom, že vyletí na kapotu a následně může přes čelní sklo vniknout i do kabiny.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.