Přihlásit

Jablunkovští budou sázet stromy a keře (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JABLUNKOV
Společné vysazování zeleně do krajiny, tak se jmenuje akce města Jablunkov a Hnutí Duha, která je naplánovaná na 26. října od 9 hodin. Organizátoři chtějí lidem dát vědět už dopředu, aby si stihli namasírovat svaly.
A v případě jablunkovských by neměli mít s účastí problém. Na nedávné akci "Z" si obyvatelé svépomocí upravili prostranství mezi domy na sídlišti před stavbou nového hřiště. Prostě se tehdy bez řečí chopili koleček, motyk, hrábí a pustili se dopoledne do práce.
"Na pozemku města nedaleko Městské Lomné II., kde je v současnosti rozlehlá louka, budeme vysazovat asi 500 kusů původních druhů stromů a keřů včetně starých odrůd jabloní a dalších ovocných stromů," sdělila Leona Machalová z Hnutí Duha. V případě silně nepříznivého počasí se výsadba uskuteční v náhradním termínu o týden později v neděli 3. listopadu také od 9 hodin. Sraz je u penzionu Na Kamyncu (Jablunkov 454).

Zvířatům chybí úkryty
Proč se tato akce vůbec koná? Zvířatům chybí v migračním koridoru možnosti úkrytů a potravy, krajině chybí rozptýlená zeleň a lidem pestřejší prostředí pro život. S sebou je třeba si vzít pracovní oblečení, dobrou náladu, případně i nářadí (krumpáč, rýč, motyku). "Zváni jsou místní i přespolní, všichni, kdo chtějí společně s panem starostou přiložit ruce k dílu," uvedla zástupkyně ekologů.
Louka je v tomto úseku součástí migračního koridoru - díky tomu, že zde není zástavba ani ploty, se tudy mohou volně pohybovat divoká zvířata. "Tento pás prostupné krajiny navazující z obou stran na zalesněné horské celky je jedním ze dvou posledních v jablunkovské brázdě. Má proto velký význam pro migraci zvířat i z větší vzdálenosti, dokonce i pro přesuny zvířat mezi sousedními státy - Slovenskem, Polskem a Českou republikou," dodala Machalová.
V místě křížení tohoto koridoru s potenciální migrační bariérou - frekventovanou silnicí - je tato cesta naštěstí vystavěna na vysokých pilířích, takže ji zvířata mohou bezpečně podcházet spodem. Tam, kde koridor přerušovala další bariéra - frekventovaná železniční trať na Slovensko - byl v roce 2010 pro zvířata vybudován podchod dostatečných rozměrů i pro velké a prostorově náročné druhy, jako jsou například velké šelmy.

Vysadí se remízky a keře
Avšak ve dvoukilometrovém úseku mezi silnicí a železnicí je koridor bezlesý, zahrnuje louky, pole a částečně i rozptýlenou zeleň na jejich okrajích. Lesnatost prostředí je jedním z důležitých faktorů, na nichž závisí, zda se zvířata odhodlají tímto koridorem kulturní krajinou projít. Především větší a plašší druhy, například rys, medvěd či jelen, se nyní koridorem nejspíše bojí projít.
"Proto jsme navázali spolupráci s městem Jablunkov, které je vlastníkem části pozemků v koridoru, a připravili jsme projekt výsadby zeleně. Ta bude mít několik fází. Vysazeny budou menší remízky stromů a keřů, což oproti současnému stavu výrazně zlepší vhodnost území pro migraci velkých šelem ze Slovenska a Polska do Moravskoslezských Beskyd a dále na západ. Tím se zlepší propojení s karpatskými populacemi těchto u nás ohrožených a málo početných druhů," vysvětlila Machalová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.