Přihlásit

Zvířata uloží na hřbitov (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mnohdy končí těla domácích mazlíčků v kafilérii. Nově je budou mít lidé kde pochovat. V Písku vznikne zvířecí hřbitov.

"Na zahradě. Nechali jsme ho na veterině." To je nejčastější odpověď dotázaných lidí v Písku, kde pohřbili své zvířecí miláčky. A právě druhá varianta je pro mnoho majitelů traumatizující. "Děda pokládal svého psa za opravdového přítele. Když byl jeho jezevčík starý a nemocný, musel ho nechal utratit. Už to pro něj byl nápor na psychiku. Navíc bydlí v paneláku, a tak pejska neměl kde pohřbít. O tělo se postaral zvěrolékař, ale dědu dodnes mrzí, že jeho čtyřnohý přítel nenašel důstojné místo odpočinku," vypráví Markéta Kolářová z Písku.
Podobně smutné příběhy budou v Písku už brzy minulostí. U Lesního hřbitova totiž vznikne zvířecí hřbitůvek. První na jihu Čech. "Na určeném prostoru je mnoho práce. Chtěli bychom vše stihnout přes zimu, aby mohl začít fungovat na jaře," potvrzuje jednatel městských služeb Josef Hrádek. Připravovaná kapacita je podle něj na desítky let, a tak bude dostatečná i v případě velkého zájmu. Prostor se totiž nechá do budoucna rozšířit. Zvířecí hřbitov bude mít samostatný vstup a oddělený provoz od Lesního hřbitova a chybět nebudou ani náhrobky. Pochovat tu bude možné zvířata do zhruba 50 kilogramů.
Ceník za tuto službu městské služby ještě nemají schválený. "Budeme vycházet z cen obdobných zařízení v České republice. Nejedná se o komerční záležitost, ale o službu obyvatelům města," říká Hrádek.
Podobné služby nabízejí například v Jimlíně. Za uložení zvířete do hrobu včetně výkopu zaplatí lidé od 600 korun do 4500 podle jeho váhy. Možný je i obřad v kapli. Ten vyjde na 500 korun. A pronájem místa na deset let stojí od dvou do tří a půl tisíce, podle velikosti hrobu. Město Písek původně chtělo hřbitov založit u průmyslové zóny. Tam ale narazilo na problémy. Třeba s výkupem pozemků či změnou územního plánu.
Nápad se zamlouvá nejen majitelům čtyřnohých kamarádů, ale i veterinárním lékařům. "Kam s tělem, je často první otázka, kterou nám lidé pokládají, když o zvíře přijdou," shodují se písečtí zvěrolékaři.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.