Přihlásit

Projektil z těla psa budou zkoumat znalci (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Až druhá kontrola u veterináře prokázala střelné zranění

Prachatice
Tří a půl letá fenka drsnosrstého jezevčíka uhynula v pondělí na následky střelného zranění.
Spolu se starší fenou utekla ze zahrady rodinného domu v Prachaticích. Podle jejich majitele je zřejmé, že ke střelbě došlo na území města někde v oblasti od rodinných domů v Osecké ulici až k hospici.
Poraněnou fenku odvezli k veterináři, protože když ji vzali do rukou, naříkala. Podle slov majitele psa v tu chvíli ale nikoho ani nenapadlo, že by byla postřelená, protože střelné zranění nebylo vidět. "Spíš jsme si mysleli, že ji někdo srazil nebo udeřil. Až když se přes noc její stav zhoršil, odvezl jsem ji znovu k veterináři, udělal jí rentgen a z něj byla patrná střela. Provedl sice operaci, ale její stav byl vzhledem k rozsahu způsobených zranění natolik špatný, že uhynula. A musím říct, že určitě ve velkých bolestech, které jí někdo střelou způsobil ranou do břicha," dodal chovatel s tím, že uhynulá fenka byla v nejlepší kondici a v příštím roce počítal se štěňaty. Citová újma se podle jeho slov nedá vyjádřit, nicméně částky spojené s výchovou a výcvikem jsou podle policejních informací třicet tisíc korun. "I když jsem ji viděl a bylo jasné, že není zcela v pořádku, vůbec by mne nenapadlo, že by na toho pejska mohl někdo střílet. Zajištěný projektil budou zkoumat policisté na balistice, ale podle mého odhadu se jednalo o nějakou malorážnou zbraň, bližší musí určit až balistická zkouška," doplnil majitel psa.
Případem se zabývají policisté z Obvodního oddělení Policie ČR v Prachaticích. Podle policejní mluvčí Martiny Joklové je věc zatím vyšetřována jako přečin poškození cizí věci. "V případě dopadení pachatele mu hrozí trest odnětí svobody nepodmíněně až na jeden rok," uvedla mluvčí. Možnost, že by policisté v případě dopadení pachatele věc překvalifikovali o souběh s přečinem nedovoleného ozbrojování, případně až o trestný čin obecného ohrožení, policisté nechtějí komentovat. Podle předsedy okresního mysliveckého spolku Ivana Štětiny trvá dva až tři roky, než myslivec svého psa vycvičí od štěněte natolik, aby sním mohl absolvovat potřebné zkoušky. "Záleží na plemeni a také na tom, o jaké zkoušky se jedná. Je to náročné nejen finančně, ale především časově. Chovatel nejprve cvičí štěně a pak minimálně rok stráví přípravou na zmíněné zkoušky," vysvětlil.
Podle myslivce Jaroslava Klementa z Volar může mít pes s patřičnými zkouškami hodnotu mezi třiceti až čtyřiceti tisíci korun. "Ten, kdo má doma psa, by nikdy po jiném psovi nevystřelil," říká na otázku, kdo by mohl vzít do ruky zbraň a vystřelit po jiném psovi. Pro myslivce je taková ztráta opravdu velká. "Pes se stává druhým já myslivce. Sám jsem zažil případ, kdy mi utekl pes, dlouho jsme jej se synem hledali a moc nechybělo a přišli jsme o něj. Tohle jsou škody, které se těžko vyčíslují," doplnil.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.