Přihlásit

Myslivci pod kontrolou (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysočina
Policisté na Vysočině budou až do konce roku kontrolovat myslivecké hony. Prověřují potřebné doklady a stav zbraní, provádějí i orientační dechové zkoušky myslivců. Loni při 88 honech policisté zkontrolovali téměř 1700 myslivců a podobný počet zbraní. Během honů utrpěli dva lidé zranění, z toho jedno bylo smrtelné.
Loni 17. listopadu byl při honu poblíž Zašovic na Třebíčsku střelou smrtelně zraněn pětasedmdesátiletý muž. Po rozsáhlém prověřování bylo v březnu zahájeno trestní stíhání jednasedmdesátiletého muže pro přečin usmrcení z nedbalosti. Stíhání v květnu podmíněně zastavil státní zástupce. U obce Pucov na Třebíčsku byl loni 24. listopadu poraněn v obličeji šestadvacetiletý myslivec. Při výstřelu se mu roztrhl závěr legálně držené kulobrokové kozlice.
Při kontrolách policisty zajímají zbrojní průkazy, průkazy zbraní a lovecké lístky. U zbraní ověřují výrobní číslo a také platné zkušební značky. "Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva," uvedla policejní komisařka Věra Kazatelová. Orientační dechovou zkouškou policisté prověřují, zda nejsou myslivci při honu pod vlivem alkoholu.
Na místě mohou uložit pokutu až do výše 5000 korun nebo případ odeslat k projednání správnímu orgánu. "V případě, že se držitel zbraně dopustí během tří let dvou přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu," dodala policejní mluvčí Dana Čírtková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.