Přihlásit

Hubert zahájil období honů (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Chrášťanech na Českobudějovicku se sešly desítky myslivců, aby oslavily začátek lovecké sezony

Dlouhý průvod zelených kamizol a kloboučků prošel v sobotu obcí Chrášťany. Na již šestém ročníku Svatohubertské slavnosti zahájili tak myslivci ze čtyř místních sdružení, Chrášťan, Dražíče, Hostů a Kolodějí, loveckou sezonu. V průvodu nechyběli psovodi, sokolníci, koňmi tažený povoz se zvěřinovým úlovkem a samozřejmě patron všech myslivců, svatý Hubert, v doprovodu své družiny a bohyně lovu Diany. Před nimi také myslivci slavnostně pasovali a přivítali do svých řad nového člena, Radka Závesného z Chrášťan.
Myslivci si hubertské slavnosti patřičně váží. "Touhle slavností se zahajuje sezona. Honů se ale moc nepořádá, protože drobná zvěř není. Dělají se hlavně naháňky na černou zvěř, ta způsobuje strašné škody," řekl Josef Soukup z mysliveckého sdružení Hosty. Událost si nenechali ujít ale ani přespolní až z Bechyně. "Byl jsem tu určitě čtyřikrát, jezdím sem rád, a také jsem se na to pořádně oblékl," ukazoval na svou zelenou uniformu devětasedmdesátiletý Václav Matyásek. Ten je členem mysliveckého sdružení Nuzice - Netěchovice, a to už 60 let.
Jediným, kdo si slavnostní událost příliš neužil, byl orel mořský. Na ukázku ho do průvodu vzal Ladislav Kopal ze zdejších Koloměřic, který chová dravce na sokolnický lov. Orla měl ale půjčeného z plzeňské zoo. "Orel mořský se na lov nepoužívá. Jednak ho zajímají ryby a navíc v přírodě dává přednost mršinám. V sokolnictví se používá raroh, sokol, jestřáb, orel skalní a káně harrisovo," vysvětlil Ladislav Kopal.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.