Přihlásit

Česká Lípa ožije svatohubertskou mší a jízdou se svatým Hubertem (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ČESKÁ LÍPA
Poslední akce v rámci výstavy Adepte cechu Hubertova aneb Tradice a současnost myslivosti ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě se uskuteční v sobotu 26. října.
Budou to Hubertská jízda a svatohubertská mše, které budou hostit českolipské ulice a klášterní bazilika Všech svatých.
"Slavnostní průvod povede koňské spřežení se svatým Hubertem a jeho písařem. Účastníci průvodu, jehož hlavní část budou tvořit trubači, psovodi a sokolníci ze Střední lesnické školy ve Šluknově, se sejdou v centrální části městského parku v devět hodin ráno a jsou mezi ně srdečně zváni i myslivci z Českolipska," uvedla za českolipské muzeum Markéta Vojtíšková.
V půl desáté se průvod vydá Mikulášskou ulicí na Masarykovo náměstí, kde jej přivítá starostka České Lípy Hana Moudrá, která svatému Hubertovi a jeho družině předá vládu nad městem. Poté se již průvod vydá dále ulicemi Jindřicha z Lipé a Sokolskou až na náměstí Osvobození.
Celá akce vyvrcholí svatohubertskou mší, nad kterou převzal záštitu Jeho Excelence Monsignore Jan Baxant, biskup litoměřický. Mši svatou bude celebrovat páter Viliam Matějka.
Slavnostní ráz mše umocní šluknovští trubači, kteří budou doprovázet pořad celého dne a svatohubertský den v České Lípě po skončení mše završí provedením veřejnosti troubenými signály českého honu. Nejen pro myslivce slavnostní den ukončí čestná salva na náměstí Osvobození.
Po skončení akce budou mít lidé jednu z posledních příležitostí shlédnout výstavu Adepte cechu Hubertova - tradice a současnost myslivosti. "Na místě budou přítomni i její kurátoři, kteří rádi přispějí zasvěceným výkladem," uzavřela Vojtíšková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.