Přihlásit

Lovy s Dianou a laskavý humor (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prozaik Aleš Dostál poslal do světa v čase předvánočním novou knihu.

Ostrava
Pod názvem Lovy s Dianou vydalo nakladatelství Akcent novou knihu Aleše Dostála a v těchto dnech ji uvádí na předvánoční pulty knihkupectví. Autor, kterého si čtenáři snad pamatují z osmdesátých let minulého století z knih Řeky pramení v horách, Ještě jednou se nebát a Povahou neodpovídá předpisům, teď v rychlém sledu vydává knihy povídek Velikonoční jelen (Beletris 2011), Bílá daněla (Akcent 2012 ) a výše zmíněné Lovy s Dianou.
Aleš Dostál, profesí lesní inženýr, ve všech knihách vycházel z prostředí lesa a přírody, ale teprve v posledních třech dílech k námětům povídek použil výhradně myslivecké příběhy. A právě v tomto žánru prokazuje, že i tady může vzniknout velmi kvalitní literatura.
Tak, jako sám řekl v jednom rozhovoru, Ota Pavel psal o rybách, a nebyl nazýván rybářským autorem.

Situační humor
Slovní a situační humor, někdy ironický, ale vždy laskavý, je přítomen ve všech textech. Knihu Velikonoční jelen tak mnozí knihkupci nabízeli v kategorii humorsatira. Devět delších povídek khihy Lovy s Dianou začíná lovem na jelena, kde je průvodkyní mytická Diana, aby se na závěr ukázalo, že všechno je jinak, až po vyprávění o lovecké výpravě na Kamčatce v české hospodě, kde - a ještě před Bohem- jsou si všichni rovni.
Čtivý a úsporný jazyk próz vnese čtenáře do děje bez zbytečného balastu nostalgického popisu, kterým bývá tento žánr často zaplevelen. Sto padesát stran knihy tak přináší pohodu a úsměv, ale taky napětí a dojetí v příběhu, kdy pes zachrání svému pánovi život před postřeleným divočákem.
Kniha je určena nejenom milovníkům přírody, ale všem, kdo mají rádi pohodový úsměv a humor.
Může se stát také vhodným dárkem pod vánoční stromek.

VIZITKA
Aleš Dostál se narodil v roce 1946 v Ostravě, vystudoval lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně, pracoval v lesních závodech v Karlovicích ve Slezsku, Javorníku ve Slezsku a Vítkově, později u Lesů České republiky, lesní správa Vítkov. Žije v Radkově na Opavsku. Je členem Obce spisovatelů, publikovat začal koncem šedesátých let v Sešitech pro literaturu a diskuzi. Zastoupen ve sbornících Oheň (Profil 1978), Do dlaní chceme žhavou lávu nabírat (Profil 1979), knižně Řeky pramení v horách (Profil 1981), Ještě jednou se nebát (Profil 1985), Povahou neodpovídá předpisům (Profil 1988), Velikonoční jelen (Beletris 2011), Bílá daněla (Akcent 2012).

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.