Přihlásit

Přemnožených divočáků v Brdech ubylo, tvrdí někteří myslivci (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mníšek pod Brdy
V Brdech v uplynulých týdnech pokračovali v odstřelu přemnožených divokých prasat. Podle některých myslivců se stavy černé zvěře snížily, jiní lidé to ale zpochybňují.

Myslivci loni na konci listopadu a pak ještě v polovině prosince uspořádali dvě rozsáhlé koordinované naháňky na území sahajícím od Mníšku pod Brdy po Vltavu a od Zbraslavi za Dobříš. Akci iniciovala mníšecká radnice, která má s přemnoženými prasaty velké potíže. Divočáci se v Mníšku objevují už i na náměstí a u obchodů, ročně páchají škody za stovky tisíc korun.
Při první naháňce lovci skolili zhruba 140 prasat a při druhé kolem 90. Například členové honebního společenstva Malá Lečice uspořádali další odstřely ještě 6. a 13. ledna. Podle místostarosty společenstva Ladislava Malčánka se stavy černé zvěře podařilo snížit hodně pod úroveň loňského roku.
"Odlov se prováděl 24 hodin denně a někteří myslivci byli vybaveni nočním viděním. Na místech, kde bylo dříve nasčítáno 20 kusů, hospodář teď vídá maximálně tak do deseti," poznamenal. Poukázal i na to, že zatímco loni touto dobou mělo myslivecké sdružení na kontě 97 střelených prasat, letos se jejich počet blíží ke dvěma stovkám.

Výsledky sčítání nemusejí odpovídat skutečnosti
Někteří lidé jsou ale k podobným závěrům skeptičtí. Poukazují na to, že prasata hodně migrují, a výsledky sčítání tudíž nemusejí odpovídat skutečnosti. "Pokud se to nesčítá v jeden den a v jednu hodinu na celé ploše, tak jsou ty počty stejně jenom odhadem," podotkl mluvčí mníšecké radnice Miloš Navrátil s tím, že jde o názor některých odborníků, s nimiž je radnice v kontaktu.
Další plošné odstřely by měly být v dubnu. "Výjimečnost našich naháněk byla v tom, že se konaly na celém území a prasata měla menší možnost přebíhat," připomněl Navrátil.

Březivost začíná o měsíc až měsíc a půl dřív
Nynější extrémně teplá zima podle Malčánka přidělává myslivcům starosti. Zvěř nemá klid, březivost začíná o měsíc až měsíc a půl dřív. "Mohou pak ještě přijít mrazy pod minus deset stupňů a nově položená mláďata nepřežijí," obává se myslivec. To se týká hlavně drobné zvěře, ale mohlo by to zasáhnout i novou populaci divokých prasat. "Může nám to paradoxně ty stavy snížit," dodal Malčánek.
Myslivci vidí příčinu nesnází s přemnoženými prasaty mimo jiné v tom, že se brdský vojenský újezd otevřel turistům. Zvěř tam nemá klid a stěhuje se jinam, do menších lesů, houštin a remízků. Zarostlé parcely kolem Mníšku, na nichž se zatím nic nestaví, jsou údajně pro divoká prasata ideální. Zvířatům totiž stačí vysoká tráva a nevadí jim déšť."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.