Přihlásit

V rozmanitosti lovené zvěře dnešní hony pokulhávají (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písek
"Hony už nejsou, co bývaly," říká čtyřiaosmdesátiletý Karel Roudnický. Největší rozdíl vidí v rozmanitosti zvěře, která se dříve při honech střílela.
"Dnes jsou přemnožená divoká prasata, takže tvoří většinu lovené zvěře. To dříve nebývalo. Bohužel se mají dobře, dalo by se říct, jako prasata v žitě, a myslivcům se nedaří jejich populaci výrazně snížit," říká Karel Roudnický, který se už dnes honů osobně neúčastní. Dobře ale ví, že doby, kdy se při honech stříleli ve větším jiní "škůdci" než černá zvěř, jsou dlouho pryč.
K přírodě a lesu má velmi blízký vztah. Celý život se pohyboval kolem práce v lese. Nyní chodí denně krmit zvěř do obory U Vodáka, která patří Lesům města Písku.
Denně nosí krmení necelým čtyřem desítkám muflonů a daňků.
Historek z honů má Karel Roudnický mnoho ale zdráhá se je vyprávět. "Byl bych nerad, aby se v tom někdo z mých známých poznal," zdůrazňuje důchodce.
K naháňkám dříve patřila i konzumace alkoholu, Karel Roudnický sám sebe nazývá nepřítelem kořalky. "Já osobně jsme si občas, když jsem přišel unavený z lesa z práce v zimě, dával grog, to je ale tak všechno," zdůrazňuje Písečák. Hony ale s konzumací alkoholu rozhodně spojené nemá.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.