Přihlásit

Horním náměstím zněly lesní rohy (Region Opavsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tradičním loveckým Halali! a dalšími skladbami lovecké hudby se v neděli v poledne rozeznělo Horní náměstí. Opavanům se představilo sedm desítek účastníků čtvrtého Zimního kurzu trubačů.
Nedělní setkání zahájilo troubení z věže Hlásky těsně před pravým polednem. Počasí trubačům přálo, a tak téměř hodinový koncert lovecké hudby přilákal před divadlo na dvě stovky posluchačů.
Ti byli hudebně provedeni celým lovem, od budíčku přes uvítání a následné zahájení lovu až k oblíbené přestávce, ke konci lovu i závěrečnému výřadu. Zazněly také ukázky koncertní, současné i duchovní lovecké hudby. Zimního kurzu se zúčastnili trubači nejen z Moravy, ale i z Čech. Někteří byli úplní začátečníci, jiní naopak již zkušení hráči. Všichni hráli na lovecké nástroje - lesnice nebo borlice. Milým překvapením byl neobvykle vysoký počet žen, byla jich více než desítka, v souboru se objevily i tři děti. Koncertu byli přítomni i předseda Klubu trubačů Českomoravské myslivecké jednoty Petr Šeplavý a předseda Klubu slovenských mysliveckých trubačů Edmund Hatiar. I proto hojně zazněly také slovenské lovecké znělky a skladby. Vedoucí kurzu Matěj Vacek si pochvaloval jak náklonnost opavského publika, tak i skvělé zázemí, které již čtvrtým rokem připravuje pro tuto zajímavou akci Střední škola hotelnictví a služeb v Opavě. "Jsme Opavou okouzleni a určitě sem za rok přijedeme zase," potvrdil za sebe i další lektory a účastníky M. Vacek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.