Přihlásit

Jak hledají právo naši sousedé (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Mnichově odstranili z loveckého muzea Göringovy parohy

Pasov
Německé lovecké a rybářské muzeum v Mnichově odstranilo ze stálé výstavy tři sporné lovecké trofeje z doby nacismu, napsal pasovský deník PNP s odvoláním na sobotní zprávu Süddeutsche Zeitung. "Tři jelení paroží z vlastnictví Hermanna Göringa, která dosud visela na prominentním místě, před několika dny zmizela," uvádí list. Odstranění potvrdil předseda nadační rady muzea a prezident Svazu myslivců Jürgen Vocke, ale neuvedl důvody. Exponáty budou uloženy v depozitu. Podle SdZ říšský maršál a tedy nejvyšší šarže wehrmachtu Göring jeleny složil ve svém východopruském revíru Rominten. Jejich vystavení bez komentářů bylo opakovaně kritizováno, ale vedení muzea na aranžmá trvalo. "Muzeum je kritizováno i za mlčení k tomu, že bylo založeno nacistickými funkcionáři. Podle ředitele Manuela Pretzla ale už léta téma zpracovávají a chystají k němu brožuru a knihu," dodala PNP.

Odsouvají méně
Rakousko vypovědělo loni 1903 osob, o 50 víc než předloni. Výrazněji stoupl počet lidí odsunutých zpět například při přistižení cizince bez oprávnění k pobytu do sedmi dnů po vstupu. V roce 2012 bylo takových osob 1228, loni 3067, píše list OÖN. Pro dobrovolný návrat se loni rozhodlo 3512 cizinců, předloni 3209.
Poněkud zdrženlivější byly úřady v rozhodování o vypovídací vazbě:nařídily ji ve 4171 případech, předloni ve 4566.

Čí byly housle?
Četní Židé byli za nacistů přinuceni vydat jim umělecké předměty. Norimberská nadace Franze Hofmanna a Sophie Hagemannové nyní hledá původní majitele vzácných houslí, řekl v deníku PNP člen představenstva nadace Martin Ullrich.
Co se s nástrojem zhotoveným Giuseppem Guarnerim dělo obzvlášť v letech 1933 až 1945, není zřejmé. Je datován rokem 1706, označen jako "Joseph Guarnerius filius Andreae fecit Cremone sub titulo S. Teresie 1706" a uvádí se k němu, že do roku 1937 nebyl jeho majitel znám, v roce 1937 jej vlastnili Hamma & Co (Stuttgart), 1938 F. Hildesheimer (Speyer), od roku 1939 do 1973 se nacházel zase neznámo kde a pak byl v držení soukromé osoby. Od roku 2010 je v dispozici nadace. Měl by sloužit žákům hudební vysoké školy, dodává PNP.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.