Přihlásit

Myslivecké sdružení Daněk má u Otova svoji vlastní oboru (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Otov
V Otově má své působiště Myslivecké sdružení Daněk. Hospodaří v honitbách, které jsou v katastrech obcí Otov, Vlkanov, Meclov, Březí Poběžovice, Šitboř, Postřekov a Nový Kramolín.
"Sdružení má 25 členů a vzniklo v roce 1992 jako nástupnické po Mysliveckém sdružení Nový Kramolín, které se přejmenovalo, takže historie sahá daleko hlouběji," předesílá předseda MS Daněk Zdeněk Martínek s tím, že myslivci hospodaří na ploše necelých 2500 ha.
Otovské myslivecké sdružení je od jiných - menších, odlišné tím, že vlastní oboru. "Máme oboru, která sloužila původně pro odchov zajíců. Byl tehdy záměr zvyšovat tímto odchovem a pozdějším vypouštěním počet zajíců ve volné přírodě. Chov zajíců je náročný a záměr se zcela naplnit nezdařilo. Poté jsme v oboře chovali bažanty. Nakonec jsme z maďarského chovu dovezli daňky. Zřídili jsme aklimatizační obůrku s tím, že budeme do honitby vypouštět kvalitní daňčí zvěř," rekapituluje historii Martínek.
V současné době mají myslivci v oboře nejen daňky, ale také muflony. "Starat se o oboru není jednoduché. Občas se stalo, ženámji někdo otevřel a zvěř utekla. Postupem času se stejně daňčí zvěř rozšířila ze všech sousedních honiteb. Dá se říci, že daňci a mufloni se v poslední době po okrese hodně rozšířili," popisuje předseda MS Daněk. "V oboře máme svůj kvalitní chov, který sdružení pomáhá získávat finanční prostředky na hospodaření v honitbě. Pomáháme obnovovat krev v jiných oborách, aby u nás daňčí populace nezdegenerovala," vysvětluje.
Často se hovoří o tom, jak zvěř páchá škody na zemědělských plodinách, zemědělci pak chtějí škody nahradit. "Tenhle problém nemáme, jsme v dobrém vztahu s vlastníky i nájemci pozemků, protože se snažíme snižovat hlavně stavy černé zvěře, která je přemnožená. Loni jsme měli střeleno na 140 kusů, z toho zemědělci vidí, že se snažíme škody snižovat. Bohužel je velkoplošně seta kukuřice, a když máme na ploše 2400 ha 900 ha kukuřice ve velkých lánech, nelze stavy černé zvěře dost dobře eliminovat," podotýká na závěr předseda.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.