Přihlásit

Jak ochránit mladé stromky (Rodinný dům)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokud bydlíte na kraji vesnice či u lesa a nestihli jste svůj pozemek pořádně oplotit, budete mít nejspíš problémy s lesní zvěří. V nebezpečí jsou v zimě a v předjaří téměř všechny druhy dřevin. Poradíme vám, jak se bránit.

Ochrana mladých stromků před okusem je aktuální nejen v zimě, ale hlavně v předjaří, kdy jsou zvířata už vyhladovělá a stromky, ve kterých začíná pomalu proudit míza, jim náramně chutnají. Bránit se lze dvěma způsoby: mechanicky nebo chemicky. Žádná ochrana však není stoprocentní, je třeba vyzkoušet kombinaci více způsobů.

Strašáci se vracejí
Lidová tvořivost nezná hranic a v zahradě se vždycky hodí. K výrobě pořádného strašáka lze využít vše, co nám v domě překáží a plní náš kontejner. Vítězí lesklé materiály, které se pohybují ve větru a vydávají nepříjemné zvuky, k užitku přijdou i stará cédéčka, vysloužilé oblečení, vypelichaná košťata či zlomené hrábě. Úkolem zahradních kreativců je vytvořit co nejstrašnější čarodějnický outfit, který zvířata zaplaší. Inspirovat se můžete například návrhem v barevném rámečku. Nicméně pokud bude v okolí takovýchto strašáků více, zvířata si na něj pravděpodobně časem zvyknou a přestanou se ho obávat.

Plot je plot
Proto by základem ochrany přece jen mělo být oplocení zahrady, v případě rozsáhlého otevřeného pozemku pak oplocení jednotlivých stromků. K tomuto účelu můžete použít drátěné pletivo, speciální prstence z umělé hmoty, ale i dřevěné laťky. Kryt musí sahat až k zemi, v ideálním případě by měl být zapuštěn do hloubky 30 cm - zejména kvůli zajícům, kteří se pod zábranami podhrabávají. Pokud jsou stromky malé, zapichujeme do země větve a nahoře je svážeme do pyramidového "týpí". Stromek to ochrání nejen před zvířaty, ale i před těžkým sněhem.

Chemická ochrana
Tento způsob ochrany proti okusu je asi nejsnazší, je však třeba brát v úvahu, že všechny nátěry a postřiky mají jen krátkodobé účinky. Navíc jde často o chemické látky, které mohou ublížit zvířatům nebo napáchat škody ve vodních tocích. Ekologický institut Veronica proto doporučuje pouze repelenty a postřiky vyrobené z přírodních látek. Obvykle jde o prostředky, které imitují pach člověka nebo zvířat. Mohou se buď natírat přímo na stromky, nebo aplikovat na kůly kolem celého pozemku (např. Hukinol, Kornitol, Certosan nebo Wild-Schwein-Stopp). Stejnou službu mohou poskytnout běžné parfémy, které zvířatům připomínají člověka. Srnkám nevoní ani lidské vlasy, žluklé tuky nebo trus. I na sebenepříjemnější pach si ale zvířata po čase zvyknou. Proto se doporučuje vybrané preparáty střídat a chemickou ochranu kombinovat s mechanickou.

NÁŠ TIP
Univerzální repelenty je možné používat v letním i v zimním období (Aversol, Lentacol, Pellacol, Stop Z), nejčastěji se aplikují postřikem, v zimě i nátěrem. Kromě Morsuvinu je třeba repelenty na ošetřovaných plochách střídat. Nutné je ověřovat dávkování pro danou lokalitu. Aversol je tekutá směs žlutošedé barvy charakteristického zápachu. Je ředitelný vodou. Užitečné rady
Nasaďte koupené plastové chrániče (jen na zimu) Kmeny obalte pytlovinou, novinami (nouzové řešení) Vytvořte plůtky z latí, zpevněné nahoře drátem (pro neoplocené zahrady, pozemky u lesa) K letní ochraně proti okusu zvěří a proti poškození kmínků hlodavci použijte patřičné repelenty.

Zahradní strašák
Potřeby a pomůcky: klacky; nůž, pevný provázek; staré oblečení; plechovky; prasklý míč nebo dýně; plastový kbelík; barevné igelitky; spínací špendlíky, bující květena a další dle vlastní fantazie. Postup: základem je pevná kostra ze dvou klacků. Ty k sobě přeložte křížem a spoj omotejte provázkem. Na kostru navlékněte staré oblečení, na trčící klacky (ruce) pak třeba půlky plastových lahví s víčky a dejte si záležet na výrobě hlavy, aby vzbuzovala hrůzu. Vyzkoušejte kromě rostlinstva na hlavě také starý kbelík, korále z plechovek. Na rozpažené ruce zavěste plastové lahve a k oblečení upevněte špendlíky barevné igelitové či jiné tašky.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.