Přihlásit

Pytláci způsobují myslivcům desetitisícové škody, dopadnout je bývá obtížné (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihomoravští policisté loni řešili 19 případů pytláctví, především vysoké zvěře. Úspěšnost dopadení lovců je ale malá, kolem 15 procent. Myslivci totiž úbytek zvěře hlásí s časovým zpožděním, až po namátkovém sčítání nebo honech.

"To je na objednávku zřejmě pro hotely, pro řezníky a podobně, stav srnčí zvěře je oproti době před pěti šesti lety poloviční," tvrdí myslivec Zdeněk Procházka z Němčiček na Břeclavsku. Naposledy dali o sobě pytláci vědět v minulém týdnu, když zastřelili trofejního daňka na Mikulovsku. I když si pytlák tělo zvířete z lesa neodnesl, myslivcům způsobil škodu za více než 35 tisíc korun. Policisté na Hodonínsku se s pytláky setkávají více než v minulých letech, potvrzuje policejní mluvčí Petr Zámečník. "Policisté na Hodonínsku v roce 2013 zaevidovali čtyři případy pytláctví, v roce předchozím nám nebyl oznámen žádný takový případ," popisuje a dodává: "Ve zmiňovaných loňských čtyřech případech šlo o ulovení daňčí a srnčí zvěře a jednoho kusu divočáka, ve dvou z těchto případů bylo dokonce zjištěno, že pytláci ulovili březí samice, celková škoda se v těchto případech vyšplhala na 70 tisíc korun."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.