Přihlásit

K jedné pozorovatelně jelenů budou turisty nově vozit koně (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava
Národním park Šumava vymyslel další lákadlo pro turisty. Od středy 12. února se otevře pozorovací místo v přezimovací obůrce Zahrádky v Borových Ladách, kde budou turisté sledovat jelení zvěř, která tam tráví zimu. Prohlídky spojené s krmením jelenů se tam budou konat každou středu. To by samo o sobě nebylo takovým lákadlem, neboť podobnou obůrku najdete například u Srní, ale novinkou je, že k této přezimovací obůrce všichni zájemci přijedou na voze či saních tažených koňmi.
"Pozorování jelení zvěře je tradiční atrakce pro návštěvníky Národního parku Šumava. Vyjížďky na koních jsou letošní novinkou, která se setkává s mimořádným zájmem turistů. Představujeme veřejnosti využití koní jakožto tradičního zdroje obživy, přitom šetrného k přírodě. Naše koně přibližují dřevo, někdy vozí turisty. Nyní logisticky spojujeme dva úspěšné projekty a těšíme se na reakce návštěvníků," vysvětluje ředitel šumavského parku Jiří Mánek.
Vstupenka na pozorování zvěře stojí 20 korun, doprava k přezimovací obůrce koňským povozem 30 korun. Děti do 10 let mohou jít na prohlídku zdarma. Najeden termín se vejde až 25 lidí.
Od ledna můžete tři dny v každém týdnu zavítat i na Srní do přezimovací obůrky Beranky. Tam mohou zájemci vidět jelena s nejsilnějším parožím na západní straně Šumavy, kterému lesníci přezdívají Král lesa. "Pro letošek má jelen o dvě výsady více. Je z něj nepravidelný čtyřiadvacaterák," uvádí Jiří Kec, který má prohlídky v Berankách na starosti.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.