Přihlásit

Dobrovolníci budou v Jeseníkách mapovat výskyt rysa (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeseníky
Skupinky dobrovolníků vyrazí brzy do jesenických lesů. Budou zde mapovat výskyt velkých šelem, zejména rysa. Podobný projekt funguje již několik let v Beskydech, v Jeseníkách se letos koná poprvé.
Současnou populaci rysa ostrovida v Jeseníkách zoologové odhadují na maximálně několik kusů zvířat. Přesnější informace by mělo přinést intenzivnější mapování. Zapojit se do něj mohou místní lidé, dobrovolníci, lesníci či myslivci. "V samotné chráněné oblasti Jeseníky jsou to maximálně dva jedinci. Pokud však mluvíme o celé oblasti Nízkého, Hrubého Jeseníku a Rychlebských hor, můžeme už o nějaké populaci rysa hovořit," řekl k výskytu mimořádně plaché kočkovité šelmy v regionu pro agenturu ČTK zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Dušan Duhonský. Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma, která žije na území Evropy. V přírodě nemá přirozeného nepřítele, hrozbou pro něj jsou ale pytláci. Odborníci poukazují na to, že pravidelný pohyb vyškolených osob v terénu může riziko nelegálního lovu snížit.
"Rys pomáhá regulovat počty srnců a jelenů. Udržuje tak v lesích přírodní rovnováhu mezi zvěří a lesem. V jesenických lesích si zaslouží žít," poznamenal vedoucí programu ochrany velkých šelem Hnutí Duha Olomouc Miroslav Kutal. Kdo by se chtěl do mapování výskytu rysa a dalších velkých ohrožených šelem zapojit, má šanci. Pro nové zájemce je určeno úvodní školení, které se uskuteční dnes v 17 hodin v sídle Správy CHKO v Jeseníku na Šumperské ulici.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.