Přihlásit

Kanec se šípkovou, vynikající! Kanec se zelím, taky dobrý (Čro - vysocina.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Alenu Košinovou přivedl k myslivosti manžel veterinář. Když viděla jeho zapálení pro přírodu a myslivost, začala chodit s ním. K tomu, aby se sama stala myslivcem, už byl jen krůček.

"Zpočátku pro mě bylo trošku složitější, vzít do ruky zbraň a ukončit život zvířete, ale pochopila jsem, že je potřeba provádět redukci zvěře a je potřeba lovit. Občas ale ukápla i slzička," popisuje těžší myslivecké začátky Alena Košinová. Myslivec je vlastně hospodář v lese, který hospodaří s majetkem a chrání ho.
Samostatnou kapitolou ženské myslivosti je oblékání. "V poslední době už existuje Dámský klub myslivosti. Máme velice hezké sváteční uniformy, hezké šaty a dokonce i zlaté šperky s loveckou tématikou. Dlouho chybělo na trhu teplé ženské myslivecké oblečení, ale teď už je všeho dostatek," popisuje Alena Košinová změny, které dokazují, že žen chodí do lesa stále víc.
Jako každý myslivec vyráží právě teď do lesa na divočáky. Teple se oblékne, sedne do auta a v noci přijede k posedu. Tam pak v mrazu sama třeba dvě hodiny čeká: "Když divočáka uvidím, vezmu dalekohled, zjistím, jestli je to kus, který mohu střílet. Když mám divočáka dobře obeznaného, zacílím, vystřelím a počkám, až zhasne. Teprve pak vezmu mobil a zavolám manžela, aby mi pomohl úlovek vyvrhnout a odvézt," popisuje svůj lov Alena Košinová.
Nejvzácnější trofejí, kterou Lena Košinová doma má, je černý medvěd. Ulovila ho v Kanadě. "Trofejí z medvěda je deka, to znamená stažená kůže, vypreparovaná lebka, a teď vás možná překvapím - penisová kost. Medvědovití a lasicovití mají penisovou kost. Nemají totiž topořivá tělíska," vysvětluje odvážná lovkyně a doplňuje, že kanadská trofej má v domě čestné místo.
Alena Košinová sama o sobě hrdě prohlašuje, že je výborná kuchařka a zvěřinu zpracovává velice dobře. Za domem v Jihlávce dokonce roste živý plot z růže svraskalé, která má plody větší než planá růže šípková. "Na podzim šípky zpracuji na šípkovou omáčku, je to taková zavařenina podobná brusinkové. Když pak máme kančí kýtu se šípkovou tak určitě z domácích zdrojů," prozrazuje své kulinářské tajemství.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.