Přihlásit

Myslivci přišli o kazatelnu (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivce ve Staré Pace vylekal čin, který nyní šetří policie. Mohlo dojít k tragédii!

Stará Paka
Uříznutá podpěrná noha u kazatelny, která slouží k pozorování zvěře, staropacké myslivce vylekala. Šlo o pomstu, výstrahu, vyjádření nenávisti nebo hloupý žert? Po tom nyní společně s členy Mysliveckého sdružení Jíva pátrají i policisté.
"Šel jsem kolem kazatelny a viděl na zbytku sněhu piliny. Všiml jsem si uříznuté nohy. Lehce jsem se o konstrukci opřel a ona se zřítila k zemi. Kdyby sem v noci vylezl myslivec na čekanou, tak by ho to rozhodně zabilo nebo zmrzačilo," tvrdí předseda mysliveckého sdružení Jiří Pilař.
Sám sebe při řezání rozhodně ohrozil i aktér zákeřného činu, který se vydal s pilou do lesa poblíž staropackého letiště. Svým jednáním mohl způsobit tragické následky i pro ty, kteří by na mysliveckou kazatelnu vylezli jen kvůli výhledu do krajiny. To si zřejmě vůbec neuvědomil. Po neznámém pachateli nyní pátrá i jičínská policie. "Zatím nemáme žádné stopy," uvedla tisková mluvčí policie Hana Klečalová.
Jiří Pilař nám potvrdil, že takový čin se stal myslivcům poprvé a že nikdo nemá tušení, kdo mohl nebezpečný kousek provést.
"S nikým žádný problém nemáme, konflikty nevyhledáváme, nikomu neubližujeme. Jestli šlo o nějakého ochránce zvířat, fakt netušíme," zamýšlí se Pilař.
Zdejší myslivecké sdružení má 24 členů a i ono se potýká především s přemnožením divočáků. "Vloni jsme jich střelili 96, letos zatím 55. Letos ale není sníh, takže jejich odstřel je velice složitý. Uspořádali jsme i několik naháněk, ale ani tady se nám moc nedařilo."
Myslivecký rok se pro informaci čtenářů počítá od dubna do dubna. "Nejde to přesně spočítat, ale divokých prasat je i podle odhadů kolegů méně," domnívá se Pilař. Zatímco divočákům vyhovuje především pěstování kukuřice, na které si rádi pochutnávají, zajícům se v této oblasti nedaří. "Už třicet let je nelovíme, je jich málo, bažanti z přírody zmizeli úplně. Pár jelenů k nám přijde a srnčího je tu přiměřeně," sčítá stavy zkušený nimrod. I když je letos mírná zima, přesto se myslivci vydávají pravidelně k zásypům a krmelcům s pravidelnou dávkou jádra. Jen seno prý v současnosti zvířata "neberou", protože mají dostatek zelené trávy.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.