Přihlásit

Důvod ke sporu? Biokoridor (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostor pro migraci zvěře v místě polí vadí některým zemědělcům, myslivci ho podporují

Tlumačov
Regionální biokoridor. Zatímco jedna strana se na něj těší a na jeho realizaci pilně pracuje, druhá skřípe zuby a je pro ni příslovečným trnem v oku. Nic naplat, biokoridor ještě letos vznikne v katastru obce Tlumačov, a to ve směru na Machovou. Bude se rozkládat na rozloze zhruba devět hektarů a přijde na necelých pět milionů korun.

Plýtvání penězi ...
"Biokoridor? Je to plýtvání státními penězi. Když to řeknu upřímně a na rovinu, tak je to na zastřelení. Všude nám chybí peníze, ale na toto není problém poskytnout miliony. Přibudou další neudržované remízky, o které se nebude nikdo starat. Je to nesmysl," rozhořčil se Jindřich Václavek, jednatel tečovické společnosti Zemet.
Ta se věnuje rostlinné a živočišné výrobě. Pádný důvod ke stesku Jindřich Václavek očividně má, jelikož firma donedávna hospodařila na polích, kde letos vznikne biokoridor. "To je snad i na žalobu. Je to škoda, že přijdeme o další pozemky," dodal Jindřich Václavek.

... či záchrana zvěře
Biokoridor vznikne na obecních pozemcích. Kvůli tomu také zemědělcům postupně ukončují smlouvy. "Na polovině už nepracují, na další půlce jim smlouva vyprší na podzim - k datu 30. září," informoval tajemník tlumačovského obecního úřadu Jaromír Jánský.
První stromy vsadí do země už v dubnu či květnu. Bude se mimo jiné jednat o javor, lípu, dub, ale také o ovocné stromy. V oblasti biokoridoru budou růst také keře, část pozemku má být zatravněna. Koridor však má i své přesvědčené zastánce. Tlumačovští myslivci jsou z představy regionálního biokoridoru nadšeni. Slibují si od něj, že zvěř nebude už ve velkém množství končit pod koly šoférů.
"Rychlostní silnice nám tady honitbu rozbila. Vloni jsme měli neskutečně vysoký počet přejetých kusů. Takže jsem stoprocentně pro koridor," pochvaloval si Vladimír Vlček, předseda Mysliveckého sdružení Hék Tlumačov.
Hlavní funkcí biokoridoru je zajišťování průchodnosti krajiny a prostor pro migraci zvěře."Už v roce 1992 byla v zákoně schválena jejich realizace na posílení takzvané biodiverzity území a stability krajiny," připomněl Jaromír Jánský.
Na migraci zvěře poukazuje také starosta Tlumačova Antonín Jonášek. Biokoridor přitom obec nebude stát nic.
"Poslali jsme už žádost o dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Schválili ji a my nyní můžeme oslovit firmy," konstatoval tajemník Jaromír Jánský.
A jaký je váš názor? Diskutujte pod textem
na našem webu: www.zlinskydenik.cz


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.