Přihlásit

Pytláci střílí v Karolince srnčí (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U Karolinky někdo na černo zastřelil tři kusy srnčího. Zbytky pohodil v lese u Baďurky

Karolinka, Valašsko
Na Horním Vsacku řádil pytlák. V lese u Karolinky pohodil v minulých dnech tři hlavy, vnitřnosti a další části těla srnčí zvěře. Z pohledu do kalendáře je zjevné, že lovil v době hájení, což je zákonem zakázáno. Policisté po pytlákovi pátrají. Hrozí mu až pětileté vězení.
Pohozené části srnčí zvěře našel ve čtvrtek při pravidelné obchůzce myslivec, jehož rajonem je údolí Stanovnice v Karolince. Ležely na hromadě v místě zvaném Baďurka. "Konkrétně se jednalo o jednoroční srnu, jednoročního srnce a tříletého srnce šesteráka. Na místě se nacházely hlavy, vnitřnosti, deky a běhy zvířat, které byly neodborně odřezány," popsala vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková. Podle policistů je zřejmé, že srnčí někdo skolil střelnou zbraní, protože v dekách zvířat byly patrné vstřely. "Vše nasvědčuje tomu, že srnu a srnce zřejmě někdo usmrtil na jiném místě, doma nebo někde jinde pak zvěř vyvrhl a zbytky odvezl do lesa," doplnila Lenka Javorková. Myslivec podle stavu paroží odborně odhadl, že zvěř samozvaný lovec střelil už v lednu, čili v době hájení, kdy je lovení zvěře zakázáno. Mysliveckému sdružení vznikla desetitisícová škoda.
Policisté vyzývají případné svědky ke spolupráci. "Pokud by si někdo vzpomněl, že v lednu viděl u přehrady v Karolince, konkrétně v pravotočivé zatáčce u odbočky do lesa do míst zvaných Baďurka, pohyb podezřelých osob nebo vozidla, ať kontaktuje policisty přímo v Karolince nebo na lince 158," vybídla Lenka Javorková. Připomněla, že v loňském roce valašští policisté vyšetřovali dva trestné činy pytláctví. Oba hned v lednu ve Vsetíně u místní části Janišov. "V jednom případě pytlák ulovil dva srnce a daňka a ve druhém jednoročního srnce. Tyto pytláky se vypátrat prozatím nepodařilo," řekla policejní mluvčí.
Podle myslivců je nelegální lov daleko rozšířenější, než by se mohlo zdát z počtu případů vyšetřovaných policií. Nicméně přistihnout pytláky při činu je téměř nemožné. Jsou dobře vybavení a nechybí jim potřebná drzost. Zkušenost starou jen několik měsíců s nimi mají i valašskomeziříčští strážníci, kteří naháněli černého lovce v polích u Hrachovce. Pytlák v terénním autě jim ujel na lesní cestě, na které s ním vůz strážníků nedokázal držet krok. "Bohužel jsme měli auto pro městský provoz. Ujíždějící vůz jsme ztratili z dohledu a nakonec od pronásledování upustili," uvedl tehdy šéf meziříčských strážníků Ivan Kadora.
Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michala Zubíčka právě takové případy ilustrují, jaké jsou dnes na poli nelegálního lovu podmínky. "Pytláci jsou velmi dobře vybaveni. Jezdí v silných džípech. Mají zbraně s nočním viděním, nejsou tedy nijak omezení denní dobou. Loví klidně třeba ve tři ráno," vylíčil Michal Zubíček.
Upozorňuje, že zaslechnout noční střelbu v lese není na Valašsku ničím výjimečným. Snažit se jej v tu chvíli dopadnout je podle Zubíčka nemístný hazard.
"Tento lovec vás díky nočnímu vidění bez problémů pozoruje a buď zmizí,nebo po vás může i vystřelit. Strach mají i policisté, natož myslivci," popsal pro Valašský deník předseda okresního mysliveckého spolku.
Rozmach pytláctví podle něj do jisté míry souvisí s celkovým úpadkem morálky lidí a neúctou před zákony. "Všichni si myslí, že když je zvěř venku, není ničí. Myslivci ale ročně platí statisíce korun za pronájem honiteb, dalších x desítek tisíc dávají do přikrmování. Odměnou je jim těch pár kusů, které mohou odlovit," řekl Michal Zubíček.
Řešením by podle Zubíčka mohly být přísnější tresty pro pytláky. Pokud se tedy dostanou před soud.
"Chytnou­li pytláka třeba v Kanadě, zabaví mu všechny věci, které k lovu použil. Pušku, auto, klidně loď. Cokoliv. Bez řečí. Bez pardonů," řekl Zubíček. Také české soudy podle něj mohou využívat trest propadnutí věci použité ke spáchání trestného činu, ale málokdy v praxi k němu sáhnou.
"Málokdo také ví, že už přivlastnění, byť jen sraženého kusu, je pytláctví. Proto se každý legálně ulovený kus označuje nesnímatelnou plombou. Pokud ji nemá, je zřejmé, že šlo o pytláctví," upozornil myslivec Michal Zubíček.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.