Přihlásit

Špačci, skřivani, čejky i holubi se už vrátili (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycansko
Kalendářně pořád trvá zima, ale podle ornitologů už lze říci, že skutečnězačíná to pravé jaro. Postupně se vracejí ze zimovišť na hnízdiště různé ptačí druhy.
"Ráno zpěv kosů, odpoledne svatební lety poštolek či hrdliček a návrat stěhovavých ptáků, to už hezkých pár dnů věští nadcházející jaro," konstatoval za ochránce přírody Pavel Moulis.
Na Rokycansko podle něj v nedávných dnech dorazila početná hejna skřivanů polních, špačků obecných, čejek chocholatých i holubů hřivnáčů. Mnozí z nich zde přitom v posledních době, stejně jako někteří čápi bílí, zimují. Překvapila však už i přítomnost drozdů zpěvných či konipasů bílých. Pozorování se provádí na nejrůznějších místech Rokycanska, a tak neunikl pozornosti ochránců přírody ani výskyt vodních ptáků, mezi nimiž bylo možné pozorovat například čírky obecné nebo poláky velké.
V záchranném centru ale zároveň přibývá pacientů. Nově třeba odchytili vysláblého samce labutě velké, ošetřili zřejmě autem sraženého samečka káně lesní a pomohli starší srně přiotrávené řepkou.
"Z hlediska myslivecky obhospodařované zvěře jsou pro vývoj nové generace panující teploty příznivé. Nepomrznou káčata či bažantí kuřata. Jinak se zatím v přírodě nic zvláštního neděje," uvedl Josef Danihelka, předseda Mysliveckého sdružení Stráň Rokycany. "Všeobecně platí, že třebaže je teplo, k předčasnému tokání, stavění hnízd či snášení vajíček ještě nedochází. To se řídí délkou dne, je to ve zvěři naprogramováno geneticky," vysvětloval.
Možný problém teplé zimy vidí v tom, že se rozmnoží divočáci. Počasí bylo příznivé pro jejich první vrhy z konce ledna či únorových dnů. "Zatímco dříve jich pobíhalo pospolu šest až osm, teď to může být i patnáct až dvacet," obává se Danihelka. Myslivci mají také obavy, že skoro nepomrzla klíšťata, slimáci a myši, kteří jsou přenašeči různých chorob, takže je otázka, jak to bude vypadat se zdravím zvěře.
K větší opatrnosti ochránci přírody teď vyzývají řidiče. Stále častěji se budou setkávat s přebíhající lesní zvěří a střetů vozidel s ní i na Rokycansku přibývá. Očekávávají též silné přesuny žab k vodním plochám.
Dopráce senazahrádkách a loukách ve značně intenzitě pustili také krtci. Zahrádkáři z nich radost ale vůbec nemají. "Na plochách kolem hřiště, za hájovnou či u kostela je krtinců spousta," sdělil za organizaci Českého zahrádkářského svazu Strašice Miroslav Hofman. Hubit sametové černokabátníčky zákona zapovídá. Vystrnadit je z vašeho pozemku ale můžete. "Lze je buď vyčekat a odnosit, ale také se nám osvědčilo vytvoření plašáků z PET lahví. Drát vedený vnitřkem přenáší z nahoře umístěných vrtulek vzruch do země, což se jim nelíbí," radil zkušený zahrádkář. Pomáhá prý také chvojí z borovic zastrčené do krtčích hromádek, protože aroma z jehličnanu krtkům nevoní.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.