Přihlásit

Myslivci na Vysočině sčítají zvěř (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stovky myslivců z Vysočiny vyrazí zítra 8. března do polí a lesů, aby se podíleli na sčítání zvěře. První sčítání se uskutečnilo v polovině února.
Myslivce trápí jedna věc, nedostatek sněhu. V terénu nevidí stopy. Sčítání zvěře se na Vysočině týká 506 volných honiteb a 16 obor.
"Je zřejmé, že díky letošnímu nezvykle teplému počasí je zvěř v podstatně lepším stavu, než v loňském předjaří. Tehdy zvířata doplatila na výkyvy počasí. Ty se podepsaly především na počtu divokých prasat, jejichž mláďata popadala - uhynula," uvedl krajský radní pro oblast zemědělství Zdeněk Chlád.
Doplnil, že krajský úřad určuje termíny po konzultaci s myslivci, kolegy vykonávajícími státní správu myslivosti na městských úřadech a po dohodě s orgány ochrany přírody.
Výsledky sčítání slouží uživatelům honiteb jako podklad při tvorbě plánu mysliveckého hospodaření, dále jsou tyto údaje podkladem pro zpracování statistických výkazů o počtech jednotlivých druhů zvěře v rámci Kraje Vysočina, a následně pro území celé České republiky.
Ze zmiňovaných statistických výkazů například vyplývá, že v roce 2012 bylo v Kraji Vysočina uloveno 13 824 kusů prasete divokého, za celou Českou republiku to bylo celkem 185 381 kusů.
V obou případech jde o rekordní výši, která jednak svědčí o vysokých stavech této zvěře, jednak o intenzivní snaze uživatelů honiteb redukovat tuto zvěř.
Ta působí na zemědělských plodinách značné škody. Odstřel divočáků podporuje i Kraj Vysočina. Na odměny myslivců vyčlenil pro loňský rok 450 tisíc korun. Myslivci za odstřelené sele získali 200 korun, za odstřelenou bachyni 400 korun.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.