Přihlásit

Psalo se před 50 lety (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šedesátá léta minulého století byla léta politického uvolnění a kulturního rozmachu. Jak tuto dobu prožívali lidé na Třebíčsku? Dozvíte se v rubrice "Psalo se před 50 lety".

Myslivost veřejnému zásobování
Myslivost v okrese Třebíč měla v roce 1963 stanoven plán odstřelu a na základě toho i plán dodávek zvěře veřejnému zásobování. Rovněž tak byl stanoven i plán odchytu, zajišťující plnění vývozu živé zvěře do zahraničí a případné zazvěřování některých oblastí naší republiky. V únoru skončil odchyt, a tak lze zhodnotit dosažené výsledky.
Odstřel zvěře - mimo zvěř spárkatou - byl překročen. Celkem bylo v okrese Třebíč střeleno 11 884 zajíců, 3710 bažantů, 1534 srnčí zvěře a 46 jelenů, daňků a muflonů. Z překročení plánovaného odstřelu vyplývá i vyšší splnění plánovaných dodávek, které byly překročeny o 807 kg. Celkem bylo dodáno veřejnému zásobování 36 541 kg zvěře. Nejlépe splnily jednotky ČSMS Budišov (překročení o 622 kg) a Třebíč III (překročení o 492 kg). Nesplněná zůstala dodávka srnčí zvěře, a to v důsledku ztrát v předcházejícím zimním období.
Vcelku úspěšný byl i odchyt živé zvěře. Plán odchytu 100 zajíců byl překročen o 48 a plánovaný odchyt 500 bažantů byl překročen o 86. U odchytu koroptví nebyl plán dodržen s ohledem na jejich celkově nízký stav.
Vzhledem k tomu, že právě odchyt živé zvěře je velmi výhodný jak pro jednotlivá myslivecká sdružení, tak i pro národní hospodářství, je zapotřebí i v tomto roce při splnění plánu dodávek veřejnému zásobování zajistit co nejúspěšnější splnění plánu odchytu.
A dnes bychom potřebovali zazvěřit ...


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.