Přihlásit

Kvůli vzteklině naočkují Filipínci miliony psů (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Filipíny hodlají během následujících dvou let očkovat sedm milionů psů, aby tak skoncovaly se svým postavením jedné ze zemí s nejvyšším výskytem vztekliny na světě. Na tuto nemoc tu ročně umírá více než 200 lidí.

Filipíny hodlají během následujících dvou let očkovat sedm milionů psů, aby tak skoncovaly se svým postavením jedné ze zemí s nejvyšším výskytem vztekliny na světě. Na tuto nemoc tu ročně umírá více než 200 lidí. Podle plánu filipínského ministerstva zdravotnictví má být očkováno proti vzteklině nejméně 70 procent ze zhruba deseti milionů psů žijících v zemi.

Tím by podle ministerstva měla vzteklina do roku 2016 zmizet ze seznamu nemocí, které jsou příčinou smrti lidí.

"Budeme se snažit naočkovat tolik lidí, kolik jen půjde," řekl Raffy Daray, manažer programu na kontrolu vztekliny. Tato nemoc se přenáší převážně zvířecím kousnutím. Filipíny patří podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) mezi prvních deset zemí na světě co do výskytu vztekliny.

Jedna dávka vakcíny pro psa stojí asi 20 filipínských pesos (méně než deset korun), pokud se očkování nakupuje ve velkém, řekl Teodoro Herbosa z ministerstva zdravotnictví. Naopak léčba už nakaženého člověka může stát až 5000 pesos (asi 2200 korun). Úplně vymýtit vzteklinu na Filipínách ale podle jeho slov nebude možné, protože je rozšířená i mezi volně žijícími zvířaty.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.