Přihlásit

Hlasové projevy sov jsou nyní nejintenzivnější (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedokážete rozpoznat houkání kulíška nejmenšího od hlasu sýce rousného? Stačí porovnat jejich hlasy na internetových nahrávkách

Žďárské vrchy
Jaro už začíná útočit na naše smysly. Oči se kochají pohledem na barevnost květů, nos zaznamenává první jarní vůně. Anejen ve dne, ale také v noci jsou slyšet hlasové projevy ptáků.
Některé jsou chronicky známé, jako například hlas kukačky, jiné nám naopak neříkají vůbec nic, k pípání a štěbetání prostě ani při nejlepší vůli nedokážeme přiřadit opeřence, který tyto zvuky vydává.
Soví houkání ale nikomu není cizí. Snad každé malé dítě ví, že sova dělá "hú". Do velké soví rodiny ale patří také sýci, puštíci, výři, kulíšci a další a další členové a jejich hlasové projevy se přece jenod sebe trošku liší. "Hlas kulíška zní jako ú, ú, sýc, to jsou monotónně znějící slabiky stejné hlasitosti pu, pu, pu. Výr velký je slyšet jako intenzivní hu a puštík zase několikaslabičné klesající hu, hu, hu, hu," přiblížil soví hlasy ornitolog Jaromír Čejka.

První začne kulíšek
Zaslechnout soví houkání je možné zvláště nyní, kdy jsou hlasové projevy ptáků mnohem výraznější, než v jiném období. "Lidé by mohli využít tohoto předjarního času a udělat si malou vycházku za sovami," řekl ornitolog.
Vyjít do nedalekých lesů a luk je podle odborníků nejlepší za soumraku, po šesté hodině. "Letos je zajímavé, že se ozývá několik druhů najednou. Ve Žďárských vrších máme jednu lokalitu, kde se nám souběžně ozývaly čtyři druhy sov - kulíšek, výr, sýc a puštík. Je to bezpochyby zapříčiněno tím, že se lokalita nachází v blízkosti loviště, kam se všechny tyto čtyři druhy stahují za potravou," vysvětlil Jaromír Čejka. "První začne kulíšek nejmenší, je ho slyšet ještě za šera. Pak se k němu přidá sýc rousný. Po něm se začne ozývat výr a nejpozději, za úplné tmy, tak po desáté hodině, je slyšet puštík obecný," dodal.
Soví houkání lze slyšet už po nějakou dobu a na mnoha místech. Lidé ze Žďáru by měli podle ochranářů své kroky za sovím houkáním směřovat k Babínskému rybníku nebo na Vetelskou soustavu. Z Nového Města se zase mohou vypravit směrem k lesu Ochoza. "U Nového Města na Moravě lze zaslechnout spíš puštíka, ten je takový všudypřítomný," nechal se slyšet Jaromír Čejka.
Pokud by si snad někdo nebyl jistý, koho to vlastně ve večerním tichu v lese zaslechl, může si své sluchové vjemy porovnat s nahrávkami, které lze bez problémů najít na internetu. "Například na stránkách Českého rozhlasu jsou skvělé nahrávky od Pavla Pelze a k tomu stručné a srozumitelné texty o každém ptačím druhu a jeho hlasových projevech," nabídl jednu z mnoha možností, jak rozpoznat ptačí hlasy Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

***
NAŠE SOVY
Ve Žďárských vrších žije mnoho druhů sov. Nyní je možné zaslechnout hlasové projevy čtyř z nich.
Kulíšek nejmenší - jak už jméno napovídá, jde o nejmenší evropskou sovičku, která nedosahuje ani velikosti špačka. Je jen o málo větší, než obyčejný vrabec. Jeho hlasové projevy se podobají pískání. Zůstává u nás i během zimy. Patří mezi silně ohrožené druhy.
Výr velký - je největší evropskou sovou. Jeho rozpětí křídel dosahuje až 180 cm. Je stálým druhem hnízdícím v mělkých jamkách na zemi nebo na skalách. Občas obsazuje i stará hnízda dravců. Ohroženýa zvláště chráněný druh.
Sýc rousný - sovička podobná sýčkovi s černým lemem okolo očí a s opeřenýma nohama. Hnízdí obvykle v dutinách po datlu černém, ale obsazuje i vyvěšené budky. Loví pouze v noci a je zvláště chráněným druhem.
Puštík obecný - jeho melancholické houkání působí ve večerním tichu tajemným dojmem. Je nejhojnějším druhem sov. Středně velký, nejčastěji hnízdí v lesích, ale nepohrdne ani dutinami v příměstských parcích.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.