Přihlásit

Fotografujte čápa, Ptáka roku 2014, a vyhrajte! (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Můžete se zapojit i do jeho sčítání. Více je na webu, který Česká společnost ornitologická spustila symbolicky na sv. Řehoře, 12. března

Severní Čechy
Fotosoutěž o nejlepší fotografii čápů spustila Česká společnost ornitologická (ČSO). Právě čápa bílého a čápa černého, tedy oba v České republice žijící druhy, společnost vyhlásila Ptákem roku 2014. Autoři vítězných snímků budou odměněni věcnými cenami, hlavní cenou je dalekohled Swarovski. Uzávěrka soutěže je 15. července 2014.
To ale není všechno. Symbolicky na svatého Řehoře, 12. března, spustila ČSO web cap.birdlife.cz, na němž najdete nejen pravidla fotografické soutěže, ale také veškeré informace o sčítání čápů v Česku, protože oba druhy čápů budou letos ornitologové bedlivě sledovat. "Do již 7. mezinárodního sčítání čápů bílých a 3. celostátního sčítání čápů černých se může zapojit opravdu každý. Čápa není problém poznat, mláďata na hnízdě také spočítá každý, proto se těšíme na záplavu údajů od pozorovatelů z celého státu," říká Zdeněk Vermouzek z ornitologické společnosti. Na uvedeném webu budou mít pozorovatelé možnost sledovat čápy po celý rok, a to zejména v době hnízdění, a dokonce se přímo podílet na vytváření atlasu čapích hnízd. Také zde každý zájemce snadno zjistí, kdy a kde se uskuteční vycházky za čápy.
Zaznamenávat přílety čápů lze také v rámci projektu Jaro ožívá na webových stránkách www.springalive.net, určených primárně pro děti, jejich rodiny a školní kolektivy. Učitelé zde naleznou množství návodů na zpestření výuky, PDF pracovních listů ke stažení nebo výukové prezentace. Generálním partnerem projektu Pták roku 2014 se stala energetická společnost E. ON. Díky své výjimečnosti je čáp bílý prvním druhem, který se stává ptákem roku již podruhé - přesně po 20 letech. Čáp symbolizuje návrat jara, nový život a všeobecné štěstí, ale současně se stává i symbolem našeho měnícího se vztahu k přírodě a změn v přírodě samé.

Bezpečný Pařát III
Jedním z velkých nebezpečí, kterým musejí čápi čelit, jsou dráty a sloupy vysokého napětí. I proto se generálním sponzorem Ptáka roku 2014 stal E. ON. "Stali jsme se generálním partnerem, protože cítíme odpovědnost za životní prostředí kolem nás. Ročně investujeme přibližně 200 milionů korun do rekonstrukce elektrického vedení vysokého napětí, abychom přispěli ke snížení rizika poranění zejména velkých dravých ptáků nebo čápů. Jako první jsme získali atest od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na novou konstrukci konzoly Pařát III, která umožňuje bezpečné přisedání ptactva," vysvětluje Vladimír Vácha, tiskový mluvčí skupiny E. ON Czech.
Množství zajímavých informací, krásné fotografie a malby čápů naleznete ve speciálním čísle časopisu Ptačí svět - Pták roku 2014, který je ke stažení na htt­ps://cs.publero. com/title/ptaci­svet/1­ 2014.

***
Na svatého Řehoře čáp letí přes moře, žába hubu otevře, líný sedlák který neoře (lidová pranostika).



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.