Přihlásit

Havarijní pojištění. Pomůže při krádeži i střetu se zvěří (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NEZTRAŤTE SE VE SVĚTĚ FINANCÍ
Ani nejschopnější řidiči obvykle nedokážou zabránit střetu se zvířetem, a už vůbec ne krádeži. Podle policie se ve srovnání s předchozím rokem událo na českých silnicích o 15 procent více srážek se zvěří. V zemi je přitom havarijně pojištěna jen třetina automobilů, přitom v Evropské unii je to až polovina.
Je dobré vědět, že povinné ručení slouží jen k náhradě škody, kterou motorista způsobí na cizím majetku. Vlastní auto v případě vámi zaviněné nehody, krádeže (i jeho části nebo výbavy), vandalismu, živelní události nebo střetu se zvěří ochrání pouze havarijní pojištění.
Střet se zvěří může řidiče potkat jak na okresních silnicích blízko lesů, tak klidně v širším centru města. A jak už bylo řečeno, nehod tohoto druhu přibývá.

Špatný stav vozovky
Střet s vysokou nebo černou zvěří přináší zpravidla škody v řádu desítek tisíc korun.
Srazíte­li třeba srnu, volejte vždy policii. Z místa zatelefonujte i do pojišťovny, kde vám poradí, jak postupovat. Máte­li havarijní pojištění, s úhradou škody nebude problém.
Některým řidičům však postačí i povinné ručení nebo připojištění k němu. Například u pojišťovny Wüstenrot lze sjednat k povinnému ručení připojištění živelní události a střetu vozidla se zvířetem za paušální částku sedm set korun ročně.
V důsledku špatného stavu vozovky často dochází k poškození vozidel. Výtluky na silnicích jsou nejčastěji příčinou vyboulení či roztržení pneumatiky. Na takové poškození přitom nelze uplatnit reklamaci. Pokud k této situaci dojde a nemáte havarijní pojištění, požadujte náhradu od správce komunikace. Získat ji však není jednoduché.

Viník od nehody ujel
Možná to bude znít tvrdě, ale krade se všechno, včetně nalepených dálničních známek. Na poště sice můžete požádat o výměnu kuponu (poplatek činí sedmdesát korun), jenže zloděj způsobí kvůli známce často vysokou škodu. Při vniknutí do auta rozbije sklo, poškodí interiér nebo ukradne věci uložené uvnitř. Může jít o desetitisíce korun. Škodu lze opět uplatnit z havarijního pojištění. Co když viník z místa nehody ujede a policie ho nevypátrá?
V případě, že viník není zjištěn, škodu z jeho povinného ručení nelze proplatit. Jako poškozený však můžete využít vlastní havarijní pojištění.
Dnes lze u havarijní pojistky přesně definovat, co má pojišťovna pokrýt, a kolik tím pádem chcete platit. I pro starší automobil je havarijní pojistka dobrou variantou.
Zvlášť bydlíte­li ve městě a nemáte garáž. Vyplatí se krýt alespoň základní rizika jako odcizení či vykradení.
S ohledem na snižující se hodnotu auta je pak možné pravidelně snižovat pojistnou částku, a tím i cenu havarijní pojistky. Věnujte čas srovnání nabídek jednotlivých pojišťoven na chytrém internetovém srovnávači - usnadněte si práci.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.