Přihlásit

Úředníci rozhodují, zda nechají vystřílet vltavské bobry (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V jihočeském Rájově na Vltavě se opět objevili bobři. Může se zdát, že jde o dobrou zprávu, ale ne. Bobrům jde o život a o svobodu, v této lokalitě totiž podle EU žít nesmějí. Čeká je tedy v lepším případě odchyt a deportace do vhodnější lokality, v horším přípdě je postřílejí myslivci. Podle odborníka na bobry Vlastimila Kostkana jejich vyhlídky příliš růžové nejsou, o osudu zvířat rozhodnou úředníci.
"Území České republiky je rozděleno do tří kategorií, tedy do zón A, B, C. Přičemž jižní Čechy a všechny rybniční oblasti spadají do zóny C, kde je bobr nežádoucí," sdělila online deníku TÝDEN.CZ Zlata Mašková z oddělení ochrany přírody a krajiny s tím, že od prosince se její úřad řídí Programem péče o bobra evropského, který vydalo ministerstvo životního prostředí. V zóna B je přitom pro bobra pouze přechodnou lokalitou. V zóně A je naopak bobr vysloveně žádoucí, tam nemůže páchat žádné škody.

Lovná, ne chráněná zvěř
"Z tohoto důvodu budou buď bobři odchyceni, nebo podle mysliveckých zákonů odstřeleni. To ještě není dořešené," objasnila možné scénáře Mašková. Sama ale příliš nevěří v odchyt. Sama přiznává, že ostatní lokality jsou přeplněné a navíc existuje možnost, že pokud by si v nové lokalitě bobr nenašel vlastní teritorium, migroval by zase zpátky, kde by mohl způsobit velké škody.
Celou problematiku zón a výskytu bobrů v České republice vysvětlil online deníku TÝDEN.CZ dr. Vlastimil Kostkan, který se bobry už bobry léta studuje. "Součástí programu Péče o bobra evropského, který byl v minulém roce ministerstvem životního prostředí schválen, je, že v povodí Vltavy od Slapské přehrady nahoru (proti proudu) se bobři nesmí vyskytovat, protože je tam několik rybničních soustav, jejichž hráze by mohl bobr svou činností narušit," vysvětlil vznik zóny A Kostkan.
Bobr totiž dokáže vyhrabat noru dlouhou i šest metrů. Problémem jsou dle Kostkana chatrné konstrukce rybníků v dané oblasti, které byly vybudovány ve středověku z písku a bláta a proto by nyní mohly po zásahu bobra prasknout. Jižní Čechy jsou ovšem jedinou zónou, kde je bobr nežádoucí a musí být odstraněn, všude jinde je chráněný.

Zoo v zahraničí?
Doktor Kostkan je k přesunu bobrů do jiných lokalit dost skeptický. "Není kam, z hlediska ochrany přírody by to možné bylo, ale bobr je bohužel v mysliveckém zákonu uveden jako zvěř ,a když chcete někam vypustit zvěř, tak musíte mít souhlas majitele a správce honitby a orgánu státní správy z myslivosti, kteří už vlastně nepovolí bobry nikam vysadit " vysvětlil komplikovanost celého procesu přesunu bobra Kostkan. Navíc jsou lokality výskytu bobrů přeplněné. "Na Moravě, kde bobry máme v podstatě všude, není šance je někde vysazovat, protože tady už je prostor naplněný. Teritoria jsou jedno vedle druhého a kdyby se sem vysadilo cizí zvíře, tak ta místní ho pravděpodobně zabíjí," dodal.
Dost černě vypadá i možnost přesunu bobra do zoologické zahrady. Dle Kostkana na ně většina zahrad není vybavená, protože bobři potřebují kolem sebe zeď s betonovou podezdívkou. Pletivem i zdivem se prokoušou. Jediná zoo, která u nás bobry má, je Zoo v Brně. Jedinou možnost záchrany pro bobry nyní představuje, jestli by byl o bobry někde zájem někde v zahraniční zoo. Kostkan vysvětluje, že toto řešení upřednostňuje před zastřelením. V Rakousku i v Bavorsku už problém s bobry řeší střelbou. V některých zemích už dokonce bobři ztratili status chráněného druhu a jsou lovná zvěř, stejně jako divoké prase, srnka, nebo zajíc.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.