Přihlásit

Jeleni dostávají obojky (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrchlabí
Padesát jelenů a laní na české i polské straně Krkonoš bude nosit speciální telemetrické obojky, které zmapují jejich celoroční pohyb i celodenní aktivitu. Ochranáři ze Správy KRNAP chtějí získat přesné údaje o populaci zvířat a jejich vlivu na horskou přírodu.
"Jelen evropský hraje významnou roli v proměně krkonošských ekosystémů, a to zejména okusem mladých odrůstajících sazenic a semenáčků stromů," vysvětlil ředitel správy Jan Hřebačka.
Problém je v tom, že managment vysoké zvěře se na české a polské straně hor liší. V Polsku například ochranáři nezavírají jeleny do přezimovacích obůrek, ti proto na podzim putují za potravou do podhůří a na jaře zpět do hor. "Část zvěře jak z polské, tak z české strany, však přechází na druhou stranu pohoří, kde ovlivňuje početnost tamní populace a tím i negativní působení na tamní lesní ekosystémy," řekl Otakar Schwarz, vedoucí Odboru péče o národní park ze Správy KRNAP. Ochranáři tak chtějí managment v obou národních parcích sjednotit.


Obojky, vybavené zařízením pro dálkové rozepínání, jelenům po dvou letech, kdy vyprší životnost baterie, samy odpadnou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.