Přihlásit

Za odstřelené divočáky myslivci dostanou peníze (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kraj podpořil odstřel přemnožených divokých prasat. Myslivci dostanou peníze za každé odstřelené sele a bachyni.
Region Za odstřelené sele divočáka do sedmi měsíců 200 korun, za bachyni nad dva roky 400 korun. Tak si mohli přilepšit myslivci na Vysočině v loňském roce.
Byť stavy divokých prasat vlivem nepříznivého počasí při kladení mláďat poklesly, Kraj Vysočina neponechal nic náhodě. Na podporu odstřelu zvěře, která páchá škody zejména na polních plodinách, vyčlenil letos 400 tisíc korun.
"Myslivci z této částky vyčerpají asi 60 procent. Zbývající peněžní prostředky převedeme do příštího roku," konstatoval krajský radní pro zemědělství Zdeněk Chlád.
Aby myslivci příslušnou odměnu získali, museli učinit jediné - odevzdat na příslušný okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty očištěnou čelist zvěře.
Jednatelka jihlavského spolku Marie Deržmíšková konstatovala, že za loňský rok myslivci na Jihlavsku odevzdali 235 čelistí selat a 14 čelistí bachyní.
"Pokud budeme brát jednotlivá myslivecká sdružení, tak například z Čenkova - Růžené myslivci odevzdali 18 čelistí selat a jedné bachyně, z Dušejova přinesli čelisti 21 selat," uvedla Deržmíšková. Na Žďársku Okresní myslivecký spolek vykázal 208 čelistí, z toho 30 jich patřilo bachyním a 178 selatům. "Podle mých informací už máme peníze na účtu. Vyplácet je budeme na poradě v pondělí 24. března zástupcům honiteb. Pak záleží na nich, zda je vyplatí jednotlivým střelcům," poznamenal jednatel Oldřich Sedlák.
Na Havlíčkobrodsku myslivci odevzdali 131 kusů čelistí selat a sedm kusů čelistí bachyní. U bachyní prošly všechny čelisti následnou kontrolou, u selat jen 69 kusů. Ostatní patřily takzvaným lončákům.
"Myslím si, že to bylo z toho důvodu, že se někteří myslivci nedostatečně seznámili s podmínkami získávání odměny," vyjádřila se jednatelka Lenka Svobodová. Okresní myslivecký spolek peníze předá přímo mysliveckým sdružením.
Na Havlíčkobrodsku byli nejpilnější střelci mysliveckého sdružení v Habrech, kteří odevzdali 33 kusů čelistí.
Na Pelhřimovsku čelisti odevzdalo 30 honiteb. Čelistí selat bylo 165 a čelistí bachyň 21 kusů. Příslušná komise uznala 159 čelistí selat a 17 čelistí bachyň.
Také zde převedou peníze hospodářům jednotlivých sdružení, a záleží na honitbách, kam peníze poputují. "Myslím si, že podpora odstřelu divokých prasat je dobrá věc," zdůraznil jednatel Josef Dědouch.
Na Třebíčsku odevzdali myslivci 55 čelistí selat a čelistí osm bachyň. "Pouze u jednoho selete nedojde k proplacení," poukázal jednatel Josef Venhoda. Peníze myslivci obdrží v pátek 4. dubna, kdy se koná přednáška na téma: nový občanský zákoník.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.