Přihlásit

Farmáři se stále soudí s myslivci (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Družstvo Okříšky se odvolalo proti rozsudku

Třebíčsko
Spor mezi Zemědělským družstvem Okříšky a myslivci z Přibyslavic nekončí ani rozsudkem třebíčského soudu. Družstvo se proti němu odvolalo. Navíc jeho předseda zvažuje další žalobu za údajnou lež.
Ta měla zaznít z úst hospodáře přibyslavické honitby Jiřího Vavrouška přímo u soudu, když opakovaně řekl, že družstvo dotčené pozemky, které měli poškodit divočáci, neobhospodařuje,ale pouzena ně inkasuje dotace. "Přitom je to z naší strany takové úsilí, třikrát do roka ty louky sečeme. Nás tyhle výroky poškozují," řekl předseda družstva Jaroslav Ježek.
Nedávný soud nicméně dopadl v jeho neprospěch. Z pětapadesátitisíc,které družstvo po myslivcích požadovalo, jim soudce přiznal pouze necelých pět. První část žaloby neuznal, protože družstvo nedodrželo lhůtu. "I kdyby došlo ke škodám v den, kdy se uskutečnilo místní šetření na dotčených pozemcích, tedy 18. dubna 2013, nepodařilo se žalobci uplatnit škody do dvaceti dnů, což ukládá zákon o myslivosti," řekl soudce Jan Tesař.
Podle Ježka by si ale myslivci dopis ve lhůtě stejně nepřevzali. "Možná jsme měli znalce uhánět víc, oni jsou ale mazaní," poznamenal. "My jsme to poslali devatenáctý den, pak byl 8. května svátek a oni si to převzali až o dva dny později. Takhle oni jednají už dlouho," mínil předseda.
Spor mezi myslivci a družstvem trvá už řadu let. "Nejedná se o klasický spor o škody, ale o likvidaci nájemce honitby, tedy nás," mínil myslivecký hospodář Vavroušek. Bývalý předseda před více než deseti lety zaniklého Mysliveckého sdružení Okříšky Jiljí Picmaus však hovoří v opačném duchu. "Pan Vavroušek bude mluvit o likvidaci a sám na nás mohl v roce 2002 podraz udělat? Byla to levárna na všechny ostatní myslivce," zdůraznil.
Pět členů okříšského sdružení tehdy založilo vlastní, přibyslavické. Zatajit pak měli smlouvy o budoucím nájemci honitby, kterou díky tomu na dalších deset let převzali. "Ty dokumenty měli měsíc doma. Jen potřebovali čas, abych se nemohl do patnácti dnů odvolat," líčil Picmaus.
Podobně si prý myslivci z Přibyslavic počínali i předloni, tedy po deseti letech, kdy se s vlastníky uzavíraly nové smlouvy. "Měli obsazené honební společenstvo a schválili si další nájem pro sebe za cenu 4,50 za hektar," doplnil Ježek.
Nad takovým postupem podle Picmause zůstává rozum stát. "Nechápu, jak může někdo podepsat novou nájemní smlouvu, která končila 30. března 2013, už v srpnu 2012," podivoval se.
Věci ale nerozumí ani hospodář Vavroušek. "Nechápu, jak si někdo může pronajmout už pronajatou honitbu," poznamenal. Smlouvu od myslivců přijal Městský úřad Třebíč, o šest měsíců později udělal to stejné s druhou od ZD Okříšky, které zvítězilo ve výběrovém řízení na nájemce. "My jsme nabídli třicet korun za hektar a honební výbor nás schválil. Z úřadu nám bylo řečeno, že obě smlouvy jsou právoplatné, ale rozhodli, že nájemcem budou myslivci a my si to máme dát k soudu," řekl Ježek.
Věcí se zabývá krajský úřad, který by měl rozhodnout, zda městský úřad postupoval správně. "Pravděpodobně obdržíme právní názor, který budeme respektovat. Jasněji by mohlo být do dvou, možná třech týdnů," řekl vedoucí odboru životního prostředí Pavel Vosátka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.