Přihlásit

Exponáty pomohou i ve vzdělávání školáků (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doudlebský zámek otevře přírodovědné muzeum v prostorech sýpky. Pomocí sbírek chtějí ukázat dětem, jak zvířata vypadají
Zaujalo nás

Doudleby n. O.
Pouze pár dní zbývá do otevření přírodovědného muzea v doudlebském zámku. To své brány rozevře již první víkend v dubnu. Návštěvníci se mohou těšit na netradiční prohlídku, kde uvidí zvířata v lese, na poli i v rybníku, a to v životní velikosti. Expozice by měla posloužit také k dalšímu vzdělávání školáků.

Dříve sýpka, dnes muzeum
Sbírka se svými exponáty se rozrostla po celém prvním patře bývalé sýpky. O její rozšíření se majitelé zámku snažili dlouhou dobu. Na jednotlivých exponátech pracovali již v loňském roce.
Návštěvníci zde budou moci vidět bezobratlé živočichy z celého světa, pak také mořské tvory, expozici exotického i českého ptactva, plazy a také ryby.
Najdou tu les, pole i rybník. Děti uvidí vypreparovaná zvířata, která jsou v životní velikosti. Nebudou tu chybět ani stromy, příchozí se tak budou cítit jako v opravdovémlese. "Naším záměrem je, aby si tu děti mohly prohlédnout živočichy, kteří v našich lesích žijí, máme tu vypreparované ptáky, ale i savce. Uvidí tu například rozdíl mezi černým čápem a čápem obecným. Je tu les v noci a ve dne, nebude tu chybět ani rybníček s vydrou. Chci, aby tu byla všechna zvířata, která se u nás vyskytují," vysvětluje správce doudlebského zámku Petr Dujka
Ten také dodává, že zde příchozí najdou také divoké prase nebo muflona. Mimo zvířat můžeme ze zajímavých expozic jmenovat i sbírku nerostů z celého světa.
Práce na muzeu postupně finišují, v sýpce chybí už pouze přírodní rybníček, v kterém bude proudit skutečná voda.
Na jeho přípravách zaměstnanci v tuto chvíli pracují,má být zapuštěný v zemi. Děti v něm najdou různé vodní živočichy, bude se tam prohánět například vydra.

Dobrá forma výuky pro žáky
Správce zámku chce také oslovit zástupce škol, aby si v rámci vernisáže přišli muzeum prohlédnout a poté ho mohli navštívit i s žáky.
"Naším záměrem je, aby byly jednotlivé expozice prospěšné hlavně pro žáky základních škol, uvidí zde zvířata, která třeba neznají, tady je budou moci spatřit ve své plné kráse. Stromy budeme muset zajistit převážně umělé, jinak by nám v teple opadaly," dodává Petr Dujka.
Školy to berou jako plus, zejména ta místní. "Sídlíme tady v místě, takže to je pro nás velikou výhodou, nemusíme totiž nikam jezdit. Až po zhlédnutí sbírek zjistíme, zda to bude mít přínos pro naše studenty, pokud ano, určitě to zakomponujeme i do výuky," prozrazuje zástupkyně ředitele doudlebské základní školy Lenka Jenišťová.
Nové muzeum vyšlo majitele zámku na necelé dva miliony, ty si hradili z vlastní kapsy.
Pouhé zajištění expozice je vyšlo na jeden milion korun. To však nebyla jediná finanční zátěž, s kterou se potýkali. Nejprve bylo nutné sýpku opravit, vyměnit střechu, spravit podlahy a omítku. To vyšlo na třičtvrtě milionu. Přírodovědné muzeum však není jediné, co na zámku bude letos k vidění. Příchozí se mohou také těšit na zoologickou zahradu domácích zvířat. "Jedná se o takový babiččin dvoreček, na kterém najdou návštěvníci všechna zvířata, která na dvorku žijí, například, husy, kachny a další," vysvětluje správce zámku Petr Dujka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.