Přihlásit

Drobné zvěře je málo. Počet zajíců klesl až trojnásobně (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclavsko
Jako velmi špatnou hodnotí uplynulou loveckou sezonu místopředseda Okresního mysliveckého sdružení v Břeclavi Břetislav Hřebačka. Důvodem se stal nízký počet zvěře v lesích.

"Ve většině mysliveckých sdružení se lov zastavil a hony byly zrušeny. Velice špatný rok 2013 byl pro bažanty a zajíce, tedy drobnou zvěř," přikývl Hřebačka.

Podle něj po celý rok panovalo špatné počasí. Chladno bylo hlavně v době hnízdění a kladení vajec. Hůře se projevily také některé kroky zemědělců. "Naopak teplá zima přispěla k lepšímu přezimování zvěře. Srnčí se drží zhruba na stejných stavech jako předchozí roky. Tam ten vliv nebyl," doplnil Hřebačka.

Podobný ohlas zazněl také z Brodu nad Dyjí. "Odlovili jsme to, co jsme měli v plánu. Tím došlo k celkovému snížení srnčí zvěře, což bylo i naším úmyslem. Ale situace není vůbec dobrá u drobné zvěře, protože jsme se dostali k minimálním stavům," sdělil hospodář Mysliveckého sdružení v Brodě nad Dyjí Libor Janoušek.

Od lovu bažantů a zajíců se tak úplně upustilo i na celém Mikulovsku. Odstřelem i norováním tam tlumí lišky a kuny, které jsou predátory právě pro této zvěře. "Oproti tomu u černé zvěře došlo od roku 2003 k nárůstu a samozřejmě k jejímu lovení. Lovili jsme selata a roční prasata divoká, ale nelovili jsme dospělé kusy," zmínil Janoušek.

Na dvou tisících hektarech loví každý rok myslivci z Velkých Pavlovic. Na kontě mají přibližně sedmapadesát kusů srnčí zvěře, z toho třiadvacet srnců, jednadvacet srn a třináct srnčat. Na dvou honech střelili celkem sto sedmdesát zajíců a sedmdesát bažantů. Při srovnání s minulými léty myslivci zaznamenali pokles.

"Byli jsme zvyklí lovit dvě stě padesát až šest set zajíců za sezonu, ale stavy jdou dolů. Protože se rozšiřuje zástavba, přibylo cyklostezek, čtyřkolky a terénní motorky se prohání po polích, dochází k volnému vodění psů do revíru a zvýšil se pohyb aut. Pomalu každý den skončí jeden kus zvěře pod jejich koly," upozornil hospodář Myslivecké jednoty Velké Pavlovice Josef Ulica.

Srnčí zvěře by mohli velkopavlovičtí myslivci lovit víc. Nechtějí však, aby došlo k nadměrnému úbytku. A konkrétně na drobnou zvěř má obrovský vliv Lednicko-valtický areál kvůli chráněným druhům volavek, dravců a čápů. "Zvěř přezimovala velice dobře, teď je otázka, když neprošla mrazem, zda přežili cizopasníci a další škůdci. A pokud škodnou do budoucna ohlídáme, tak by to mohlo být lepší než loni," zadoufal Ulica."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.