Přihlásit

Na přehlídce trofejí budou také obrazy (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pelhřimov
Stovky trofejí spárkaté zvěře, kterou myslivci ulovili loni, budou k vidění na prestižní chovatelské přehlídce trofejí v Pelhřimově. Koná se v zasedací místnosti Okresního mysliveckého spolku Pelhřimov a začíná už zítra.
Jako každoročně budou mít největší zastoupení trofeje srnců. "Těch bude kolem čtyř stovek. Ze spárkaté zvěře tam budou ještě mufloni, daňci a prase divoké," uvedl předseda okresního mysliveckého spolku František Dohnal. Návštěvníci kromě srnčího paroží uvidí i mufloní rohy či zbraně divočáka.
Nebude chybět ani doprovodný program. "Máme připravenou zajímavou videoprojekci o lovu v zahraničí, o lovu pernaté zvěře, budou tam i videa o nastřelování zbraní," řekl předseda spolku.
Navíc budou v místě vystavené obrazy s loveckou tematikou od žirovnického malíře Františka Maxmiliána Hoffmana. Zájemci budou mít také možnost zakoupit si myslivecké zboží.
Přehlídku navštěvuje každoročně přibližně tisícovka lidí. "Pozvánky rozesíláme také do pelhřimovských mateřských, základních a středních škol," řekl Dohnal. Na přehlídku tedy mohou přijít nejen členové Hubertova cechu.
Státní správou myslivosti jsou v okrese pověřené tři obce, a to Humpolec, Pelhřimov a Pacov. "Na přehlídce jsou trofeje ze všech tří oblastí, tedy z celého okresu," uvedl Dohnal s tím, že málokde je přehlídka v rámci honiteb celého okresu na jednom místě.
Před samotnou akcí musí všechny předložené trofeje zhodnotit jmenovaná dvanáctičlenná komise pod vedením Ladislava Procházky. Výjimečné trofeje získají medaile. "Například srnčích paroží bylo předloženo přes osm set a dvě získala bronzovou medaili," uvedl jednatel okresního spolku Josef Dědouch a dodal, že zlatou medailí byla oceněna jedna trofej mufloní a jedna liščí. "Kromě spárkaté zvěře se hodnotí také jezevci a lišky. U liščích lebek se například poměřuje délka a šířka lebky," nastínil Dědouch.
Chovatelská přehlídka vypovídající o stavech a úrovni spárkaté zvěře v celém pelhřimovském okrese bude přístupná do pondělí, každý den od osmi do osmnácti hodin. Od roku 2005 je k výstavě pravidelně připravován také speciální katalog, kde jsou informace o medailových trofejích.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.