Přihlásit

Našli šest zadávených ovcí. Mohou za to vlci? (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlci se pravděpodobně vrací do Čech, zda mohou za smrt ovcí ale není jasné

Šluknovsko
Hrůzný pohled čekal na jednoho ze zemědělců v západní části Šluknovského výběžku. Když přišel před několika dny na pastvinu, našel zde šest zadávených ovcí. Lidé hned začali spekulovat o tom, zda je nestrhli vlci. Ti totiž žijí v nedalekých lesích v Německu.
O zadávených ovcích jako první informoval server výběžek. eu. Šlo o dvě dospělé ovce a čtyři jehňata. Zadávena byla nedaleko Dolní Poustevny. "Jediné, co můžeme s jistotou říct je, že došlo k útoku psovitou šelmou. Ale není prokázáno, že šlo opravdu o vlka," říká mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.
To, zda opravdu došlo k útoku vlků, je možné prokázat podle genetických stop. Podle Salova to ale již v tomto případě zřejmě nebude kvůli značnému časovému odstupu možné.

Další možností je, že na ovce zaútočil toulavý pes
"Statistická pravděpodobnost, že se jednalo o toulavého psa, je výrazně vyšší, než že útočil vlk," dodává Salov.
O možném návratu vlků na Děčínsko se začalo poprvé mluvit před rokem a půl. Tehdy totiž vyfotili ochranáři fotopastí vlka v oblasti německého Hohwaldu, který je těsně za hranicí s Českou republikou. Na východ Německa se vlci vrátili koncem 90. let z Polska a jejich počet se stále zvyšuje díky každoročně narozeným mláďatům, které následně osidlují nové oblasti. Drtivá většina z nejméně osmnácti německých vlčích smeček žije právě v Lužici hraničící s Českou republikou. Podle údajů organizace, zabývající se sběrem informací o vlcích v lužické oblasti, by zde mělo žít nejméně třináct smeček. Ty pak mohou bez větších problémů přecházet česko - německou hranici.

Lidé se ale setkání s vlkem bát nemusí
"Vzhledem k pohyblivosti těchto šelem nepředpokládáme, že by se zastavily na státní hranici. Zkušenosti z Německa a dalších evropských zemí ukazují, že vlk není lidem nebezpečný," tvrdí Miroslav Kutal z Hnutí DUHA, které se dlouhodobě zabývá ochranou a sledováním velkých šelem.
Naopak by mohl být příchod vlků pro přírodu na Šluknovsku a okolí prospěšný. "Vlci jsou pro naši krajinu důležití. Pomáhají regulovat vysoké stavy spárkaté zvěře. Zejména v případě divokých prasat by byla jejich pomoc více než vítána. Ze Slovenska i odjinud je známo, že tam, kde se vlci vyskytují, se mnohem lépe zmlazují mladé stromky, které jinde spásají namnožení jeleni. Vlci tak pomáhají vytvářet v lesích rovnováhu a lesníkům snižují náklady na budované oplocenky a další umělou ochranu mladých listnáčů a jedlí," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.
Přesun vlků na Šluknovsko je tak zřejmě nevyhnutelný, tamní obyvatelé se s tím ale musí naučit žít.
"To se týká především zemědělců, kteří si musí řádně zajišťovat své chovy a nenechávat přes noc zvířata volně pobíhat po pastvinách bez dozoru. To by ale měli i nyní, protože obzvláště ve venkovských oblastech je poměrně běžné, že po lesích a po polích pobíhají toulaví psi. A ti mohou napáchat úplně stejnou škodu jako vlci," vysvětluje Salov.
Vlčí smečka o třech či čtyřech vlcích má totiž poměrně velké teritorium, pro svůj život potřebuje sto až dvě stě kilometrů čtverečných, kdežto toulavých psů mnohdy bývá v každé vesnici několik.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.