Přihlásit

Pták roku míří na česká hnízda. Mírná zíma ale přílet čápů neuspíšila (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přestože letošní zima byla velice nenápadná a jarní počasí přišlo dříve než jaro kalendářní, čápi tuto příležitost nevyužili a ze zimovišť v Africe nepřilétli o nic dříve, než je jejich zvykem. "Ač je to paradox, tak na hnízdech ještě není vůbec nic," potvrzuje ornitolog Josef Vrána.

I když v minulých letech byli čápi na některých hnízdech východních Čech viděni už od poloviny března, letos si dávají na čas. Důvod k panice tu ale rozhodně není.

"Je to normální stav. Pokud si vzpomenete na loňský rok, tak v druhé polovině března udeřily silné mrazy a ptáci pak přilétali na přelomu března a dubna. První čápi se objevují pravidelně kolem 25. března, ale hlavní termín je v prvním týdnu dubna," je přesvědčen ornitolog, že čápi obsadí svá hnízda v příštích dnech.

Už se ale objevili první čápi černí. Například v Prosečné v Podkrkonoší už byl pozorován, další byli viděni ve východní části Orlických hor. Ale ne každé hlášení pozorování černého čápa je pravdivé - lidé si je mohou splést s jeřáby, kteří přilétají o dva tři týdny dříve.

"Právě na Broumovsku se už tři roky objevují jeřábi. Vyskytují se v okolí Martínkovic, Otovic, Šonova a Rožmitálu, kde se dají zastihnout na polích. Jejich výskyt je ve východních Čechách vzácnost," říká Vrána. Budou sčítat počty bílých i černých

V průběhu letošního jara a léta se v celé Evropě uskuteční již sedmé sčítání hnízdní populace čápa bílého. To se koná vždy jednou za deset let. Na území celé republiky bude sčítání koordinovat Česká společnost ornitologická.

Co se týče východních Čech, tak díky čapímu webu, který zde funguje již několik let, jsou na rozdíl od ostatních ploch České republiky stoprocentně zabezpečeny.

Uskuteční se i republikové sčítání čápa černého, do něhož se zapojí zejména vlastníci lesů a dobrovolníci z řad ornitologů, kteří o nich vědí. "Jelikož hnízdí v horách a lesích, tak se jejich hnízda nedají najít všechna. Bude se jednat o kvalifikovaný odhad jejich stavu, a jaký je trend vývoje populace. Obáváme se, že v posledních letech dochází k jejich úbytku," zdá se ornitologovi.

Každé pozorování čápa bílého nebo černého mohou lidé vložit třeba na stránky www.capiweb.cz. "Pomůže nám to při zjišťování příletů. Pokud máme sledování černých čápů soustředěné v nějakém menším prostoru, je snazší jejich hnízdo najít. Data jsou základ a čím více jich je, tím lépe," dodává Vrána. V Libanonu zabíjejí posly jara a chlubí se tím na facebooku

Na své cestě do českých a dalších evropských hnízdišť čeká čápy nejedna nástraha. Zřejmě ta největší je na Blízkém Východě v Libanonu, kde místní "lovci" střílejí čápy jako na běžícím páse.

Před časem bylo zveřejněno na facebooku video, na němž je vidět, jak nad jižním Libanonem proletuje mnohasethlavé hejno čápů a několik lidí na zemi do nich střílí. "I když jsou ti ptáci ve výšce, mnozí z nich dostanou plno broků. Někteří padají hned k zemi, jiní nedoletí a uhynou cestou na následky zranění," zmiňuje ornitolog Josef Vrána obrovský problém, který je v této zemi téměř národním sportem.

"Střílejí je jen tak pro zábavu - zastřelit, nechat se vyfotit a zahodit. Je to lidská úchylka, která se nedá pochopit," posmutní nad záběry čapího masakru ornitolog.

"Podobné to je i v Africe, kde ale čápy střílejí z jiného důvodu - je tam velká bída a lidé mají hlad. Tak tam bych se tomu ani nedivil, ale tohle je děs," nechápe "zábavu" libanonských střelců. Na severu Náchodska se čápům daří

Přestože byl rok 2013 katastrofální co se týče odchovu mláďat, Náchodsko je na tom s populací čápů bílých celkem dobře. Jedná se ale pouze o severní část okresu, kde přibyly páry v Teplicích nad Metují, v Broumově, Otovicích a v České Metuji. V jižní části okresu hnízdí jen dva tři páry.




Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.