Přihlásit

Africký mor prasat na ústupu (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jakub VÁCHA, moderátor
--------------------
Africký mor prasat poražen. Takový vzkaz dnes veterináři vyslali myslivcům a chovatelům. Oznámili totiž zrušení zákazu vstupu do nákazové oblasti. Konečný účet epidemie 212 uhynulých a 18 ulovených divokých prasat. Josef Kvasnička se celou dobu tématu věnoval, teď za ním míříme živě. Josefe, ty jsi v části Borešov na okraji Zlína. I tam vstup do lesů platil. Co konkrétně se dnes pro obyvatele změnilo?

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Dobrý večer, za mnou září Zlín, jsem asi 3 minuty chůze od nejbližších domů. Tady kolem mne vede stezka do lesa, velmi oblíbený cíl pro rekreační běžce, pejskaře a nebo zamilované páry. Od loňského července ta cesta byla zakázaná, proto aby nedocházelo k plašení divokých prasat a taky protože v oblasti operovali ať už myslivci nebo policejní odstřelovači. Zatím poslední případ nákazy veterináři zaznamenali před 7 měsíci. Při čemž podle nich 6 měsíců trvá přežívání viru ve volné přírodě. Proto dnes mohli oznámit velmi významné uvolnění celé té mašinérie, zákazů a nařízení, které panovaly od loňského léta.

Jakub VÁCHA, moderátor
--------------------
A jak se vlastně epidemie a taky nařízený intenzivní lov černé zvěře projevil na její populaci. Zbyla v lokalitě vůbec nějaká divoká prasata?

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Prakticky nezbyla. Česko je podle veterinářů vůbec první zemí na světě, které se podařilo zvládnout nákazu Afrického moru prasat bez toho, aniž by se infekce rozšířila do chovu prasat domácích a taky bez drastických ekonomických škod. Co by za to v tuto chvíli dali například v Maďarsku nebo Pobaltských zemích, kde se s Africkým morem také potýkají. Vyplatili se elektrické i pachové ohradníky a taky vyplatil se velmi intenzivní lov. Jen pro představu tady na Moravě myslivci od loňského léta střelili celkem 21 tisíc kusů černé zvěře. Tady v extrémně rizikové nákazové oblasti o velikosti asi 90 kilometrů čtverečních, tedy nepravidelný čtverec 10 krát 9 kilometrů nezůstala prakticky žádná. Tu populaci zdecimovala buď nemoc, a nebo lovci. Pro zastavení nákazy to ale byl přímo klíčový moment. Je ale velmi pravděpodobné, že populace divokých prasat se do jejich přirozené lokality znovu vrátí.

Jaroslav ŠARMAN, jednatel, Okresní myslivecký spolek Vsetín
--------------------
Určitě v tom území, které bylo oploceno jak elektrickými ohradníky, tak těmi pachovými ohradníky, tak ta populace šla téměř k nule. Nedá se říct na absolutní nulu. Ale v tomto okamžiku už zase máme poznatky o tom, že se v tomto území pohybují divočáci. Samozřejmě v poměrně malém počtu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.