Logo
Vytisknout stránku

Velký posun v dění okolo zákona o myslivosti

Poslanecká sněmovna schválila dne 2. června ve třetím čtení tzv. invazní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Z hlediska myslivosti je podstatné, že byl odsouhlasen pozměňovací návrh, který ruší celou úpravu zákona o myslivosti přijatou zákonem č. 314/2019 Sb., o lesích (tzv. přílepek k zákonu o lesích).

Doporučeno Velký posun v dění okolo zákona o myslivosti Foto Erik Briksen/Pixabay

Dobrá zpráva pro MZe a ČMMJ

Třetí čtení invazní novely (správně vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony, zejména zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodních druhů) mělo proběhnout již v květnu, ale k tomu nedošlo. Jak informoval Svět myslivosti, k invazní novele bylo poslanci „napříč politickým spektrem“ podáno množství pozměňovacích návrhů souvisejících s myslivostí. Dva z nich shodně rušily přílepek k zákonu o lesích, což byla de facto hlavní věc, o niž se ve sněmovně bojuje a kterou společně prosazují Ministerstvo zemědělství a Českomoravská myslivecká jednota. A právě pozměňovací návrh poslance Petra Dolínka (ČSSD), který ruší celou úpravu zákona o myslivosti přijatou zákonem č. 314/2019 Sb., o lesích, jež by měla nabýt účinnosti na podzim tohoto roku, byl přijat. Pro přijetí hlasovali poslanci ANO, ODS, SPD, KSČM a část ČSSD. Proti byli nebo se zdrželi hlasování Piráti, STAN, TOP 09, a KDU-ČSL.

Schválení pozměňovacího návrhu znamená, že pokud by Parlament nestihl v tomto volebním období přijmout aktuálně projednávanou vládní novelu zákona o myslivosti, a invazní novela by jím úspěšně prošla (nyní putuje do Senátu, který ji může vrátit poslancům s návrhem na zrušení výše zmíněného pozměňovacího návrhu), nadále by platil zákon o myslivosti v současné podobě.

Pokud invazní novela úspěšně dokončí svou cestu Parlamentem, bude všem myslivcům též umožněn bez potřeby výjimky lov invazních druhů (psík mývalovitý, mýval severní, nutrie atd.). Poslanci naopak neschválili návrh na zavedení národního seznamu nežádoucích druhů nebo návrh na zákaz chovu siky japonského mimo obory.

Rozhodnutí poslanců podle očekávání kvitovala ČMMJ. Kritiky se mu naopak dostalo ze strany Asociace soukromého zemědělství ČR, Českého svazu ochránců přírody, Pro Silva Bohemica, České společnosti ornitologické, Hnutí DUHA, Spolku vlastníků honebních pozemků, Svazu vlastníků půdy a Spolku pro obnovu venkova ČR. Tyto organizace vydaly společné prohlášení, v němž upozorňují na to, že kvůli rozhodnutí Poslanecké sněmovny nebude možné řešit narůstající problémy se škodami působenými spárkatou zvěří.   

 

Vládní návrh zákona o myslivosti prošel do třetího čtení

Vládní novela zákona o myslivosti se dostala na pořad jednání 26. května a po načtení pozměňovacích návrhů byla odeslána do třetího čtení, tedy do závěrečného kola schvalování, které by mělo proběhnout v červnu. Sněmovnu v něm čeká souboj kromě jiného o snížení minimální výměry vlastních honiteb na 250 ha, rozšíření možností lovu pro vlastníky honebních pozemků či uzákonění lovu lukem.

Připomeňme, že novela má zjednodušit administrativu spojenou s lovem. Jejím cílem je usnadnit redukci stavů spárkaté zvěře, která poškozuje nové lesní porosty, a brání tak obnově lesů zasažených suchem a kůrovcovou kalamitou.

Zpracováno s využitím tiskových zpráv ČMMJ a Hnutí DUHA z 2. 6. 2021.

Redakce

 

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.