Logo
Vytisknout stránku

SVS vyhlásí nová opatření kvůli AMP na Zlínsku

Státní veterinární správa (SVS) vyhlásí nová opatření v souvislosti s výskytem afrického moru prasat v okrese Zlín. Budou se týkat jak chovů domácích prasat, tak černé zvěře.

Doporučeno SVS vyhlásí nová opatření kvůli AMP na Zlínsku

Ilustrační foto: Jaroslav Vogeltanz

V reakci na nález sedmi uhynulých prasat divokých mimo oblast ohraničenou pachovými a elektrickými ohradníky nařídí SVS obcím v celém Zlínském kraji provedení soupisu malochovů domácích prasat. Ve vymezené oblasti, kde k novým nálezům nakažených divočáků došlo, bude dočasně zakázán či velmi omezen lov prasat divokých, aby se snížilo riziko šíření nákazy. Malochovatelům prasat v této oblasti bude nařízeno do konce ledna prasata porazit.

Pracovního jednání k aktuální situaci související s výskytem AMP uspořádaného 5. ledna se zúčastnilo několik desítek osob. Kromě představitelů SVS šlo také o zástupce Ministerstva zemědělství v čele s ministrem Jiřím Milkem, Zlínského kraje, Policie ČR, mysliveckých i chovatelských organizací. Účastníci se shodli na tom, že nejen z důvodu snížení rizika šíření nebezpečné nákazy je nutné radikálně zredukovat počty prasat divokých v celé ČR.

V České republice jsou stavy prasat divokých násobně vyšší, než by měly být, proto je absolutně nutné je snížit," uvedl ministr zemědělství Jiří Milek. „Ministerstvo zemědělství a SVS proto ve spolupráci s dalšími subjekty usilovně hledají nástroje, které budou lovce k intenzivnímu lovu divočáků motivovat," dodal ministr. Nutná je podle něj také úprava legislativy, která zjednoduší zásah státu v případě podobných krizových situací.

Zavlečení nákazy do jakéhokoliv chovu domácích prasat by bylo obrovským problémem pro všechny chovy. Legislativa totiž nerozlišuje, zda se nákaza dostala do malochovu či velkochovu a přineslo by to obrovské problémy," zdůvodnil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád, proč orgány veterinárního dozoru usilují o to, aby se v oblasti s výskytem nákazy nacházely pouze registrované chovy. Ty jsou totiž, na rozdíl od neevidovaných malochovů, pod veterinárním dozorem a musí také plnit přísné podmínky biologické bezpečnosti. Naopak jejich dodržování v neevidovaných malochovech nelze zcela uhlídat, proto představují velké riziko.

Během jednání došlo mimo jiné také k dohodě s Policií ČR, že v případě potřeby i letos policejní odstřelovači budou moci pomáhat myslivcům s lovem černé zvěře. V nejvíce rizikové oblasti uvnitř ohradníků se již téměř divočáci nevyskytují. Pokud k nasazení policejních ostřelovačů dojde, šlo by o jiné katastry, v nichž je populace divočáků početná a nedaří se ji dostatečně redukovat.

Aktuální informace o AMP naleznete také na webovém portálu www.africkymorprasat.cz

Podle TZ MZe (5. 1. 2018), red.

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.