Logo
Vytisknout stránku

Rarita roku 2019 – vyhlášení výsledků Velkého finále

Celkem 127 trofejí se zúčastnilo XIII. ročníku soutěže Rarita roku o nejzajímavější srnčí trofej, který probíhal v letošním roce. Ze šesti základních kol postoupilo do finále devět trofejí. Je nám milou povinností oznámit, která z nich se stala absolutní vítězkou.

 

VÍTĚZNÁ TROFEJ XIII. SOUTĚŽNÍHO ROČNÍKU
Porotci hodnotili trofeje, které se dostaly do finále, stejným způsobem jako v základních soutěžních kolech – body na stupnici 1–10. Někdy se stane, že jedna či dvě z trofejí se hned na začátku bodování „trhnou“ a přední místa obsadí s náskokem. To nebyl případ letošního finále, kdy jsme čekali až na body od posledního člena poroty, aby bylo možné určit absolutní vítězku. Tou se nakonec stala se ziskem 64 bodů trofej srnce, kterého 11. srpna 2018 ulovil Lukáš Vrba v honitbě Mysliveckého spolku Písečná (okres Ústí nad Orlicí). Lovci na dálku gratulujeme a těšíme se na prosincové setkání v Kostelci nad Černými lesy, kde z rukou Ing. Zdeňka Hlavačky, zástupce firmy Swarovski Optik pro Českou republiku a Slovensko, převezme hlavní cenu soutěže – pozorovací dalekohled Swarovski SLC 8x42.
Trofej, která skončila na druhém místě, získala o pouhý bod méně. Pochází z někdejší honitby VLS Bechyně Letiště (okres Tábor) a jejím lovcem je Milan Štěpán, který se stává výhercem povolenky k lovu daňka II. věkové třídy v některé z režijních honiteb Vojenských lesů a statků České republiky, s. p.
Na pomyslném bronzovém stupínku se umístila se 62 body trofej srnce uloveného Ing. Jiřím Osičkou v honitbě MS Hlohovec (okres Břeclav). Se třetím místem je spojena cena v podobě fotopasti UV 595, kterou výherci v Kostelci předá Ing. Roman Jelínek, Ph.D., majitel firmy Les a zahrada, s. r. o., z Věžek.
Čtvrté místo náleží trofeji Petra Skořepy, jenž svého raritního srnce ulovil v honitbě MS Michalovice Bukovno (okres Mladá Boleslav). Trofej získala 61 bodů a její lovec bude moci ve své praxi nově využívat samonásypné krmítko Srnec PROFI, které do soutěže věnovala firma ProLov, výroba mysliveckých zařízení, Žirovnice.
Páté místo obsadila trofej srnce uloveného Antonínem Pospíchalem v honitbě MS Rozsochatec Čachotín (okres Havlíčkův Brod). Nasbírala 59 bodů a lovci bude zaslán lovecký nůž od tradičního českého výrobce – firmy Mikov z Mikulášovic.
Připojená tabulka obsahuje přehled bodového hodnocení všech finalistek jednotlivými porotci.

TROFEJ ČTENÁŘŮ
Uzávěrka přijímání hlasovacích kupónů ze Světa myslivosti č. 11/2019, jimiž mohli čtenáři vybírat svoji trofej roku, byla 20. listopadu. Vystřižený a vyplněný kupón bylo nutné zaslat poštou na adresu redakce. Hlasující v něm uvedl pořadí finalistek, přičemž 1. místo zajistilo vybrané trofeji 9 bodů, 9. místo bod jeden. Po uzávěrce byly body z došlých kupónů sečteny, aby bylo možné stanovit pořadí.
Také výsledky čtenářského hlasování byly letos velmi těsné. Z vítězství se může radovat Antonín Pospíchal, jehož trofej získala 734 bodů. Lovci bude zaslána cena redakce Světa myslivosti – kniha Speciality ze zvěřiny z nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce. Druhé místo obsadila trofej Petra Skořepy (728 bodů), na třetím skončila trofej Lukáše Vrby (716 bodů). Pořadí trofejí na dalších místech zjistíte opět v připojené tabulce.
Z došlých hlasovacích kupónů jsme vylosovali deset, jejichž odesílatelům budou zaslány ceny věnované partnery soutěže – firmami Mikov, ZÁHOŘÍ Rudel a Ing. Michal Zubíček. Jsou to Jan Bartoš – Ústí nad Orlicí, Bohumír Doucha – Chrast u Chrudimi, Tomáš Fiala – Bohutice, Jiří Lamka – Hradec Králové, Jaroslava Motlová – Chotěboř, Vojtěch Pecl – Brumov Bylnice, Miloslav Pecivál – Nové Syrovice, Jaroslav Stránský – Žďár nad Sázavou, Pavel Sýkora – Neveklov a Jan Žitný – Jablonné v Podještědí. Všem vylosovaným gratulujeme!

PODĚKOVÁNÍ NA ZÁVĚR
Na závěr nezbývá než poděkovat porotě, která letos pracovala v nové sestavě. Jejími členy jsou Ing. Lukáš Bodnár, Ing. Štefan Engel, Ph.D., doc. Ing. Josef Feuereisel, Ph.D., Ing. Jan Hamřík, Ing. Jiří Korhon, Ing. et Ing. Zdeněk Kůta, DiS., a Ing. Václav Šutera. Hodnocení trofejí se porota při své premiéře zhostila na výbornou. Taktéž děkujeme náhradníkovi poroty Jiřímu Černému (místopředseda redakční rady Světa myslivosti), který byl v případě potřeby připraven vypomoci.
Poděkování zaslouží také sponzoři, kteří opět věnovali hodnotné ceny nejen pro lovce trofejí, jež se umístily na předních příčkách, ale též pro hlasující čtenáře. K partnerům soutěže Rarita roku patří řadu let firmy Swarovski Optik, Vojenské lesy a statky České republiky, s. p., Ing. Roman Jelínek, Ph.D. – Les a zahrada, ProLov – výroba mysliveckých zařízení, Mikov, s. r. o., ZÁHOŘÍ Rudel a Ing. Michal Zubíček.
Reportáž ze slavnostního předání cen soutěžícím, jejichž trofeje obsadily v letošním ročníku soutěže první tři místa, si budete moci přečíst ve Světě myslivosti č. 1/2020.

Lovec Porota Čtenáři
Ing. Bodnár Ing. Engel doc. Feuereisel Ing. Hamřík Ing. Korhon Ing. Kůta Ing. Šutera Celkový počet bodů Pořadí u poroty Celkový počet bodů Pořadí u čtenářů
Milan Štěpán 10 9 10 7 10 9 8 63 2. 708 4.
Jindřiška Ochranová 8 8 7 4 8 8 7 50 8. 676 6.
Antonín Pospíchal 9 7 8 10 9 8 8 59 5. 734 1.
Petr Skořepa 9 7 7 8 10 10 10 61 4. 728 2.
Lukáš Vrba 10 8 9 9 10 10 8 64 1. 716 3.
Vojtěch Pikner 7 5 6 3 7 6 7 41 9. 380 9.
Štěpán Korecký 8 7 7 8 8 9 8 55 7. 564 8.
Vítězslav Pantlík 8 7 7 8 9 8 9 56 6. 566 7.
Ing. Jiří Osička 9 7 8 10 10 9 9 62 3. 688 5.
Poslední změna: 09.12.2019 14:52

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.