Logo
Vytisknout stránku

Parůžky na žvýkání: jsou pro psy vhodné?

Paroží je pro psy vítanou hračkou i přirozeným prostředkem na čištění zubů. Navíc obsahuje cenné minerály a výživné látky. Je ale opravdu vhodné?

Doporučeno Ilustrační fotografie Marcis Zarins, Pixabay Ilustrační fotografie Marcis Zarins, Pixabay

Kromě uměle vyráběných přípravků na čištění zubů se stále více majitelů psů spoléhá na přírodní produkty, jako jsou žvýkací kořeny nebo parohy. V současné době je nabízí i mnohé obchody s potřebami pro psy. Parůžky jsou pro psa vhodnou hračkou, která ho zabaví na dlouhou dobu, navíc jsou bohaté na minerály.

Výsledkem může být zánět
Veterináři však varují, že kousání paroží může mít pro psa závažné následky. Tkáň na povrchu paroží (Substantia compacta) je pro zub příliš tvrdá. „Pes musí parůžky kousat velkou silou, takže může snadno dojít ke zlomení zubů, nejčastěji třenového zubu P4,“ vysvětluje veterinární lékař Lorenz Schmid z veterinární kliniky v Oberhaching. Po zlomení zubu se často vytvoří zánět.

„Jelikož psi, stejně jako vlci, neradi ukazují svou bolest, aby neztratili své postavení ve smečce, jsou záněty často zpozorovány pozdě,“ dodává Dr. Schmid na základě mnohaletých zkušeností. Často až proliferace tkáně pod okem upozorní na zánětlivé poranění. Je proto důležité nechat chrup čtyřnohého kamaráda pravidelně zkontrolovat veterinářem.

Potřebují psi hračky na žvýkání a kousání?
Jsou důležité pro mechanické vyčištění zubů, vysvětluje odborný veterinární lékař. Je však důležité, aby nebyly příliš tvrdé a nezpůsobovaly tak trvalé poškození zubů psa. Obecně platí, že do žvýkacích pamlsků máme být schopni zatlačit prstem.
Mnozí psovodi začínají zuby svých psů čistit kartáčkem. „Není důležité, zda používáte normální nebo ultrazvukový kartáček, ale měli byste používat kartáče a zubní pasty pouze speciálně vyvinuté pro psy,“ uvádí odborný veterinární stomatolog. Návyk na zubní kartáček není obtížný. Mnoho psů po krátké době vyžaduje každodenní čištění. Stačí vyčistit vnější stranu zubů v horní i dolní čelisti, včetně špičáků, zbytek si pes dočistí jazykem.
Mimochodem, představa, že použití suchých potravin působí proti tvorbě zubního kamene, je mylná. Jídlo se obvykle rozpadá, jakmile do něj pes kousne, a nemá tedy žádný čistící účinek.
Podle jagderleben.de, 29. 3. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Marcis Zarins, Pixabay

Poslední změna: 03.04.2019 10:12

(1 hlas)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.