Logo
Vytisknout stránku

Národní myslivecké slavnosti se budou konat na Ohradě 24. 6.

V sobotu 24. června se v areálu loveckého zámku Ohrada koná již 16. ročník Národních mysliveckých slavností. Program, jenž tradičně vyvrcholí Mistrovstvím České republiky ve vábení jelenů, nabídne ukázky práce chladnokrevných koní, soutěž o nejlepší guláš či přehlídku výcviku dravců i loveckých psů. Vyzkoušet na vlastní kůži si návštěvníci mohou také řadu loveckých a lesnických dovedností nebo jízdu v koňském zápřahu.

Národní myslivecké slavnosti se těší velkému zájmu milovníků myslivosti, lesa a přírody vůbec. Po celý den jsou pro návštěvníky akce připraveny přehlídky sokolnictví, myslivecké kynologie, loveckého troubení, imitace hlasů zvěře či ukázky mysliveckých zvyků a tradic. V bohatém programu, který bude probíhat jak v zámeckých interiérech, tak na nádvoří i před zámkem, si můžete také zasoutěžit, třeba ve vaření pravého mysliveckého guláše, v řezání pilou či v hodnocení jeleních trofejí.

„Lovecko lesnické muzeum bylo na zámku Ohrada založeno již v roce 1842 a patří tak k nejstarším muzeím tohoto typu v Evropě. Jsme rádi, že význam a jedinečnou atmosféru místa pro pořádání této akce oceňuje každý rok několik tisíc návštěvníků, myslivců, lesníků i milovníků lesa, kteří se sjíždějí z celé republiky," říká ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Vyvrcholením slavností je již tradičně Mistrovství České republiky ve vábení jelenů. Klasická lovecká metoda spočívá v co nejvěrnějším napodobení hlasů jelenů různého věku – výzvy k boji, vítězného ryku, vábení laní či mrmlání. Česká republika má v tomto ohledu unikátní postavení – Čech Jan Brtník je v této disciplíně pětinásobným vítězem Evropy a tým našich vábníků se pravidelně umisťuje na nejvyšších stupních mezinárodních soutěží. I letos se očekává velká účast.

Po několika letech se na zámek Ohrada vrací také přehlídka práce chladnokrevných koní. Závody ve slalomu, těžkém tahu, ovladatelnosti s kládou nebo formanské jízdě jsou nejen přiblížením reálné práce koní v lese, ale i nevšední diváckou podívanou. „Kromě oblíbené soutěže chladnokrevníků jsme letos opět obnovili společnou vstupenku se sousední ZOO, takže při jejím zakoupení můžete vstoupit nejen do zámku, ale podívat se i na živá zvířata," komentuje letošní novinky Martin Slaba, ředitel pobočky Národního zemědělského muzea na Ohradě. Vyzkoušet lze loveckou lukostřelbu a laserovou střelnici, k vidění bude dřevosochání i ukázky práce s pilou. Při prohlídce zámeckých expozic si nenechte ujít novou interaktivní zážitkovou výstavu spolku mamapapa Les pramenů – příběhy lesů, která nevšedním způsobem vypráví o významu lesnictví a lesníků či vorařské historii kraje. Pro nejmenší návštěvníky je připraven lektorský program zaměřený na lesnictví, myslivost a ochranu přírody. Pro zájemce bude v 10.00, 11.30, 13.00 a 14.30 hodin přistaven autobus do nedaleké Staré obory, kde jsou k vidění mufloni, daňci i divoká prasata.

Národní zemědělské muzeum pořádá Národní myslivecké slavnosti ve spolupráci s Českomoravskou mysliveckou jednotou, generálním partnerem jsou Lesy České republiky. Národní myslivecké slavnosti se konají pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Akce začíná v 9 hodin, předpokládaný konec bude v 17 hodin. Při zakoupení vstupenky mají návštěvníci vstup zdarma také do ZOO Ohrada.

Podle TZ NZM, red.

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.