Logo
Vytisknout stránku

Náhrady škod způsobených vlky se ode dneška rozšířily (ČTK)

Praha 1. dubna (ČTK) - Náhrady škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, například vlky, se ode dneška rozšíří. Začala platit nová vyhláška, která upřesňuje výpočet výše škody a pamatuje například na léčbu hospodářských zvířat či pasteveckého psa. Majitelé hospodářských zvířat mají nově možnost dostat vyplacenou náhradu i za kafilerii. ČTK to sdělilo ministerstvo životního prostředí.

Doporučeno Náhrady škod způsobených vlky se ode dneška rozšířily (ČTK)

"Vyhláška je výsledkem dohody s chovateli při přípravě programu péče o vlka obecného. Náhrady chovatelů se rozšiřují o další položky nezbytných výdajů, které chovatelé po útocích vlků mají," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). K tomu, aby se rozšířil i výčet domestikovaných zvířat, za které je vyplácena náhrada, je ale potřeba novela zákona. Podle Brabce na ní resort již pracuje, zapojit by se mělo i ministerstvo zemědělství.

Mezi velké šelmy se vedle vlka obecného počítá také třeba medvěd hnědý a rys ostrovid. Do výpočtu škod způsobených těmito zvířaty je nově zahrnuta cena za likvidaci uhynulých kusů, specifikuje se výpočet nákladů na léčbu zraněných zvířat a zohledňuje užitkovost domestikovaných zvířat, a také cena za usmrceného pasteveckého psa či náklady na jeho léčbu. Pro výpočet se bude využívat i ceník, který byl dojednán se svazy chovatelů v roce 2017. Zveřejněn je na webu a bude aktualizován.

Myslivci a chovatelské organizace před rokem odmítli ministerský program péče o vlka. Podle Českomoravské myslivecké jednoty mají být tato zvířata chráněna neomezeně, v neomezeném počtu a na celém území republiky. V Česku žije 60 až 80 vlků.

Ministerstvo ode dneška zpřesnilo také výpočet škod, které způsobí rybám vydry. "Dojde tak k usnadnění a současně sjednocení postupu při zpracování odborných či znaleckých posudků, které slouží ke stanovení výše škod," uvedlo ministerstvo. Také pro tyto účely bude využíván ceník doplněný o průměrnou cenu rybí obsádky nebo cenu takzvané bílé ryby, která se využívá jako zdroj potravy při chovu dravých druhů ryb.

Odkaz na nový ceník zde.

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.