Logo
Vytisknout stránku

MŽP vyzve myslivce, aby se postupně vzdali olova

Aktualizováno 17.10. - doplněno o vyjádření ČMMJ. Ministerstvo životního prostředí plánuje v příštím roce vyzvat myslivce a rybáře, aby dobrovolně přešli na bezolovnaté střelivo při lovu zvěře a bezolovnaté zátěže při lovu ryb a přispěli svými zkušenostmi k diskusi o odklonu od používání jedovatého olova. O dva roky později chce uzavřít s myslivci, rybáři a ochránci přírody memorandum o cestě k postupnému omezení používání olova. Uvádí to ve strategii nelegálního zabíjení a otrav volně žijících živočichů pro příštích deset let s tím, že vyloučení olověných střel z lovu vede relativně rychle ke snížení rizika otrav.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Poslanecká sněmovna ČR zákaz olova odmítla
Před měsícem Sněmovna odmítla snahu plošně zakázat v EU olověnou munici. Podle ministrů by plošný zákaz ohrozil obranyschopnost země. Sněmovna tak reagovala na zprávu Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), která doporučila olovo ve střelivu zcela zakázat a socioekonomické dopady označila za přijatelné. Na předkládání připomínek agentura stanovila lhůtu do půlky letošního prosince.
Podle kritiků záměru neexistuje vhodná alternativa olověného střeliva. Argumentují tím, že užívání střel z oceli, mosazi, bismutu nebo wolframu by zhoršilo bezpečnost střelby a až několikanásobně ji prodražilo.

Českomoravská myslivecká jednota odmítá jakékoli snahy orgánů státní správy i Evropské unie vedoucí k dalšímu omezení možnosti užívání olověného střeliva. V současné době není podle ČMMJ prokázáno, že by olovo mělo významný negativní dopad na životní prostředí, jeho omezování tudíž není opodstatněné. „Dostupné náhrady olova sníží bezpečnost střelby a zvýší riziko utrpení zvěře,“ uvádí ČMMJ.

MŽP považuje zavedení netoxických střel za jediné řešení k zamezení otrav živočichů
Autoři strategie, ze které vychází zpráva ČTK, nicméně uvádějí, že náhrada olověných broků netoxickými alternativami je považována za jediné dlouhodobé řešení, které významně redukuje otravy volně žijících živočichů související s používáním olověného střeliva. „V Evropské unii se odhaduje, že při lovu zvěře se do prostředí vnáší 18 až 21 tisíc tun olova ročně, z čehož asi 14 000 tun dopadá do suchozemských stanovišť a zbytek do mokřadů. V případě rybářských olůvek se uvádí vnos dalších dvou až šesti tisíc tun olova ročně,“ uvádí strategie. Současně počítá s přípravou českých analýz a rešerší.

Alternativní střelivo používají v Dánsku již 20 let
Jako příklad dává strategie pozitivní zkušenosti ze zemí s dlouholetou loveckou tradicí, které přešly na alternativní střelivo, například v Dánsku se tak stalo před dvaceti lety.
Strategii, kterou v blízké době projedná vláda, připravilo ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s resorty zemědělství, vnitra a spravedlnosti, Českomoravskou mysliveckou jednotou a Českou společností ornitologickou.
Podle ČTK, 16. 10. 2019 a tiskové zprávy ČMMJ, 17. 10. 2019, redakce

Poslední změna: 17.10.2019 14:22

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.