Logo
Vytisknout stránku

MZe bude vyplácet náhrady za nevyužitá antiparazitika pro spárkatou zvěř

Státní veterinární správa (SVS) ukončila k 9. dubnu 2018 mimořádná veterinární opatření (MVO) ze dne 25. ledna 2018, zakazující použití antiparazitárních přípravků u spárkaté zvěře. Uživatelé honiteb, kteří zakoupili antiparazitika, ale nemohli je kvůli tomuto nařízení v průběhu února použít, mohou nyní požádat Ministerstvo zemědělství o náhradu vynaložených nákladů.

Doporučeno MZe bude vyplácet náhrady za nevyužitá antiparazitika pro spárkatou zvěř

Důvodem, proč koncem letošního ledna SVS uvedené nařízení vydala, byla skutečnost, že v honitbách, kde jsou antiparazitika použita, je na několik týdnů znemožněna konzumace zvěřiny. To by negativně ovlivnilo lov prasete divokého. V souvislosti s výskytem afrického moru prasat je přitom klíčové maximální zintenzivnění lovu tohoto druhu zvěře na celém území České republiky.

Požadavek zákazu antiparazitární léčby vznesla v polovině ledna Českomoravská myslivecká jednota. Uživatelé honiteb, kteří měli již zakoupená pro letošní rok antiparazitika a nemohli je z důvodu uvedeného nařízení v průběhu února použít, mohou nyní žádat o náhradu vynaložených nákladů Ministerstvo zemědělství. Kromě potvrzení od příslušné krajské veterinární správy o tom, že ztráty vznikly za okolností, které zakládají nárok na náhradu nákladů a ztrát, je nutné zejména předložit relevantní daňový doklad dokumentující nákup přípravků. Nárok lze uplatnit pouze u přípravků zakoupených před vyhlášením předmětných MVO. Detailnější informace a kontakty na internetovém portálu MZe (http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/zivotni-situace/nahrada-nakladu-a-ztrat-vzniklych-v.html).

Podle www.svscr.cz, 9. 4. 2018 red.

Poslední změna: 13.04.2018 14:43

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.