Logo
Vytisknout stránku

Je něco nového se zákonem o myslivosti?

S touto otázkou se po přečtení obsáhlého materiálu zveřejněného ve Světě myslivosti č. 4/2021 a mediální masáži na téma zákona o myslivosti, kterou jsme během dubna zažívali, obrací na redakci Světa myslivosti mnoho čtenářů. Odpověď zní: nic zásadního se – i vzhledem ke krátké době, která „od minula“ uplynula – zatím nestalo. Samozřejmě nelze vyloučit nějaké důležité zákulisní politické dohody, které se však, pokud existují (říká se leccos), na změně stavu zatím nijak neprojevily. Ale co není, může být.

Doporučeno Je něco nového se zákonem o myslivosti? Foto www.pixabay.com

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky má v dohledné době projednávat ve třetím čtení tzv. invazní novelu (vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony, zejména zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodních druhů), k níž bylo poslanci „napříč politickým spektrem“ dodáno množství pozměňovacích návrhů souvisejících s myslivostí, a ve druhém čtení vládní novelu zákona o myslivosti (vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů).

Co se týče invazní novely, za pozornost stojí, že přibyly dva shodně vyznívající pozměňovací návrhy celkem pěti poslanců z ČSSD a KSČM (Petr Dolínek, Antonín Staněk, Hana Aulická Jírovcová, Květa Matušovská a Zdeněk Ondráček) na zrušení „mysliveckého přílepku“ k zákonu o lesích z roku 2019, což je vlastně hlavní věc, o kterou se ve sněmovně bojuje. Proslýchá se, že mezi poslanci nabývá na síle názor, že invazní novela by mohla ve třetím čtení projít bez pozměňovacích návrhů, které s jejím obsahem přímo nesouvisejí, tedy i bez těch „mysliveckých“. Tím by ovšem zůstala ve hře pouze vládní novela zákona o myslivosti. Jak to bude, uvidíme.

Návrh vládní novely zákona o myslivosti projednal 28. dubna zemědělský výbor sněmovny a poslancům ho doporučil schválit ve znění téměř čtyř desítek pozměňovacích návrhů (podrobně zde). Českomoravská myslivecká jednota ocenila, že výbor odmítl podpořit pozměňovací návrh, který měl do zákona o myslivosti včlenit zmenšení minimální výměry honitby na 250 ha a další věci, s nimiž přišel poslanec Petr Bendl (ODS). Návrh má ještě projednat výbor pro životní prostředí. Vládní novelu zákona o myslivosti nově podpořil Svaz měst a obcí České republiky, který odmítl snižování minimální výměry honitby a vyzval k tomu, aby velikost honiteb a právo lovu zůstaly tak jako dosud.

Stále je však otázkou, zda je reálné, aby vládní návrh novely zákona o myslivosti stihl projít ještě do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny celým legislativním procesem. Pokud by se tak nestalo, nabydou koncem letošního listopadu účinnosti části zákona č. 314/2019 Sb., o lesích, které se týkají myslivosti („přílepek“ odmítaný Ministerstvem zemědělství a ČMMJ).

Takto byly – ve stručnosti – ke konci dubna rozdány karty a vyhlíží se, co se stane v květnu.

David Vaca

Článek vyšel ve Světě myslivosti č. 5/2021

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.