Logo
Vytisknout stránku

Itálie hlásí první případ AMP u divočáka

V regionu Piemont na severozápadě Itálie byl zjištěn africký mor prasat (AMP) u divočáka. Nález potvrdila národní referenční laboratoř pro mor prasat. Jde o první případ AMP v Itálii.

Doporučeno Repro www.pigprogress.net, foto www.pixabay.com Repro www.pigprogress.net, foto www.pixabay.com

Divočák byl nalezen uhynulý u města Ovada v provincii Alessandria mezi Janovem a Turínem.

Italský deník Corriere della Sera citoval v dané souvislosti Luigiho Genesia Icardiho, regionálního radního pro zdravotnictví v regionu Piemont: „Jednáme s maximální rychlostí. Okamžité a koordinované provádění kontrolních opatření u divokých prasat je zásadní ve snaze co nejvíce omezit a vymýtit chorobu.“

Podle Icardiho bylo zahájeno zřizování krizových jednotek na místní, regionální a celostátní úrovni pro splnění opatření předpokládaných operačním manuálem a zvláštními předpisy. Co nejdříve bude též vymezena infikovaná oblast a oblasti monitoringu.

K přenosu viru do Itálie se zatím nikdo oficiálně nevyjádřil, nicméně fakt, že místo nálezu je vzdáleno více než 800 km vzdušnou čárou od nejbližšího ohniska ve východním Německu, hovoří pro rozšíření nákazy vlivem lidského faktoru. Tak tomu bylo ostatně v minulosti již mnohokrát.

Nutno poznamenat, že Itálie formálně není 100% bez AMP. Na ostrově Sardinie je genotyp I AMP endemický. Jde o poslední zbytek infekce AMP v jižní Evropě, která skončila v 80. letech; virus je znám pouze na Sardinii.

Podle www.pigprogress.net, 7. 1. 2022, red.

Poslední změna: 08.01.2022 10:59

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.