Logo
Vytisknout stránku

Česko musí přijmout přísnější pravidla pro držení zbraní

Soud Evropské unie v Lucembursku v úterý zamítl žalobu České republiky proti směrnici omezující držení zbraní. Žalobu podala někdejší vláda Bohuslava Sobotky kvůli obavám o narušení práva ozbrojovat se. Lucemburský soud v tiskové zprávě uvedl, že norma EU není nijak diskriminační, a ani neporušuje unijní zásady. Česko tedy musí směrnici promítnout do českých zákonů, jinak by mu hrozily vysoké pokuty.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Česká republika proti směrnici o omezení držení zbraní vystupovala už před jejím schválením. Důvodem bylo, že směrnice prý zasahuje do práv vlastníků legálně držených zbraní. Unijní soud konstatoval, že české námitky nejsou opodstatněné.

Evropská unie novou směrnicí zakazuje některé poloautomatické zbraně a zásobníky
Registraci budou nově podléhat poplašné a signální zbraně, znehodnocené a vyřazené zbraně a historické reprodukce. Pro civilní použití budou zakázané krátké poloautomatické zbraně se zásobníkem na více než 20 nábojů a dlouhé poloautomatické zbraně se zásobníkem na více než 10 nábojů.
Dlouhé střelné zbraně se skládací či teleskopickou pažbou budou zakázané rovněž, protože je lze velmi snadno schovat, stejně tak poloautomatické zbraně vyrobené z původně automatických.

Přísnější zákony mají zvýšit bezpečnost v Unii
Normu schválily země EU i europarlament. Českou republiku v odporu proti nové právní úpravě podpořilo Polsko a Maďarsko.
Generální advokátka soudu Evropské unie Eleanor Sharpstonová k české žalobě v dubnu tohoto roku uvedla, že nová směrnice neporušuje vlastnické právo. Zdůraznila, že je nutné, aby EU přijala jednotnou legislativu, která zvýší bezpečnost v rámci celé Unie
Dle Sharpstonové mohou členské státy i nadále potvrzovat, prodlužovat nebo obnovovat povolení pro ponechání těch zbraní, které byly zaregistrovány před 13. červnem 2017, kdy směrnice vstoupila v platnost.

Nová pravidla budou zavedena od roku 2022
Česko se už nemůže dál odvolávat, směrnici musí promítnout do českých zákonů, jinak by mu hrozily pokuty v řádu desítek milionů korun. Ministr vnitra Jan Hamáček však Hospodářským novinám sdělil, že držitelé zbraní pocítí výrazně jen zkrácení platnosti zbrojního pasu z deseti na pět let. Ministerstvo připravilo několik zákonů o zbraních, díky kterým Česko splní evropská omezení. Počítá s tím, že by mohly platit od roku 2022.
Podle tnbiz.cz a ČRo Radiožurnál, 3. 12. 2019, iHNed.cz, 4. 12. 2019 redakce

Poslední změna: 04.12.2019 11:53

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.